НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Какво се случи с колекцията на Джордж Майкъл в Кристис (19.03.2019)
 Вярата, сексът и благотворителността бяха на сцената на Кристис миналата седмица, след като колекцията на Джордж Майкъл събра £ 7,5 милиона (£ 9,3 милиона с такси) за фондацията на покойния певец, която той създаде с тогавашния си партньор, дилъра на изкуство Кени Гос, през 2007.

Майкъл купува почти половината от 61-те лота, около 2007 г. от White Cube, чийто собственик Джей Джоплин е предпочитан от младите тогава британски артисти, включително Трейси Емин, Сара Лукас, Деймиън Хърст. Както казват от аукционната къща „Джордж Майкъл беше икона и бунтовник с кауза, а художници като Деймиън Хърст и Трейси Емин резонираха с него.“

В присъствието на Кени Гос, в център на продажбата се превърна Трейси Емин, която е близък приятел на Майкъл и го запознава с останалата част от младите британски художници. Неоновото произведение на Емин, „Джордж обича Кени“, любовно писмо, поръчано от поп певеца през 2007 г., се продаде пет пъти над предварителната оценка, за £ 280,000 (£ 347,250 с такси) на неидентифицирана жена в залата, под аплодисментите на присъстващите. Дамата се „бори“ почти десет минути с Кристиа Албу, от Кристис, която наддаваше от името на клиент по телефона. Кристис позиционира Емин в ядрото на колекцията на Майкъл, а от деветте й произведения, осем надвишиха предварителната оценка.

Предварителните оценки обикновено са консервативни на благотворителни търгове. Въпреки това намалените оценки не успяха да привлекат много наддаване за произведенията на Деймиън Хърст. Малко преди търга аукционерът Юси Пилкянен обяви, че пет от шестте творби на Хърст са гарантирани в последната минута от трета страна, което показва, че аукционната къща - и продавачите - не са сигурни, че ще намерят купувачи на търга.

Цените на Хърст падат през последните няколко години, като две работи останаха непродадени, а една беше изтеглена, миналата седмица в Лондон. „Пазарът му продължава да е чувствителен към цените и за Кристис е разумно да има гаранции от трети страни“.

Всички погледи бяха насочени към The Imacaculate Heart Sacred (2008) на Хърст, който Майкъл закупи от Hirst Beautiful Inside My Head Forever в Сотбис през 2008 г. за £ 313,250. Работата бе продадена за £ 260,000 (£ 323,250 с такси) – показно за тенденциите на пазара на Хърст в реално време.

Картини от друга британска звезда - Майкъл Крейг-Мартин обаче надвишиха оценката си. По типично хумористичен начин, след ареста му през 1998 г. за извършване на неприличен акт в обществена тоалетна в Бевърли Хилс, Майкъл купува две картини от Крейг-Мартин: „Писоар“ и „Белезници“. Третата работа, „Секс“, е закупена няколко години по-късно, за да формира триптих.

„Писоар“ (2002) се продаде на онлайн търговец в Тексас за £ 32,000 (£ 40,000 с такси); „Секс“ (2007 г.)  за 100 000 £ (или 125 000 £ с такси); а „Белезници“ изкараха £ 90,000 (£ 112,500).

Факторът „Джордж Майкъл“ със сигурност е добави стойност към творбите, като Кристис отчита 24% от регистрираните участници, като нови за търга. За някои фенове, търгът беше първата възможност публично да скърбят и да отбележят творчеството на поп звездата, като 12 000 души влязоха през вратите на Кристис.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!