НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Роман Абрамович пазарува на Арт Базел (18.06.2010)
Руският билионер Роман Абрамович бе сред първите ВИП колекционери, които пристигнаха да пазаруват на най-престижния панаир за изкуство в света Арт Базел, съобщи Bloomberg.com. От 16 до 20 юни 2010 над 300 първокласни галерии от цял свят, преминали през цедката на безкомпромисното жури, заемат своите места в панаирната палата на швейцарския град. Холивудски звезди, топ милионери-колекционери на изкуството долитат с частните си самолети, за да видят накуп какво предлагат най-престижните салони в света.

„През тази година търговията най-после тръгна отново и сякаш всички проблеми са останали за зад гърба ни”, сподели Глен Скот Райт, директор на лондонската галерия „Виктория Миро”, която държи голям щанд на изложението. – „Сякаш сме се върнали отново в 2007” – добави със задоволство той.

Десетки от галериите се похвалиха, че още през първия ден са продали почти всичко, което е било изкарано на показ, включително произведения на някои от най-скъпите съвременни артисти – Деймиън Хърст и Такаши Мураками.

Галерия “Blum&Poe”, базирана в Лос Анжелис, се похвали, че е продала по 1 млн долара две картини на Такаши Мураками.

Друг европейски колекционер пък купил от парижкия салон Емануел Паротин бронзова скулптура пак на Мураками.

Въпреки всеобщото мнение, че азиатските колекционери превземат пазара, Арт Базел показа, че все още европейските и американски купувачи доминират там. „Имахме много посетители от Азия, но много малко от тях се осмелиха да похарчат пари за произведение” – споделиха галеристи на Арт Базел.

Отново колекционер от Европа купил за 2.35 млн паунда (3.48 млн. долара) „Спомени на Любовта” от лондонската галерия Белият Куб White Cube. До 18 юни, само за три дни от откриването на панаира, Белият Куб е продала 6 творби на Хърст на цени между 575 хиляди паунда и 2.5 млн. паунда.

Според американския наблюдател Тод Левин обаче, цените не са се възстановили напълно. Като пример той посочва, че подобна скулптура на Хърст в същите размери и от същата серия бе продадена на търг през 2008 за двойната цена от 5.2 млн. паунда.

Според него цените на младите и най-актуални артисти в момента са паднали около 4 пъти.

41-то издание на Арт Базел включва 303 галерии от 36 страни.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!