НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Две изложби с плакати от уникалната колекция на Международното триенале на сценичния плакат подреждат във Варна и Велико Търново (26.03.2019)
Изложба от световни плакати за арт фестивали ще бъде представена в Дома на архитекта във Варна от 26 март до 25 април. Експозицията включва  избрани плакати от уникалната колекция на Международното триенале на сценичния плакат, като представят специалната тема на 9-тото издание - "Арт фестивали" в най-фестивалния град на България.

Ще бъдат показани плакати за фестивали в Англия, Германия, Дания, Канада, Полша, Португалия, САЩ, Сърбия,  Франция, Хърватия, Швейцария, Япония и България. Плакатите представят кино, музика, анимация, дизайн, театър, архитектура и литература. 

Изложбата в Дома на архитекта  (26 март – 25 април) е първото от поредицата събития от кампанията "Силата на плаката". През май проектът продължава с плакатите букви, които ще се появят в сърцето на града, върху оградата на Градската художествена галерия "Б. Георгиев".

Паралелно с това в изложбени зали Рафаил Михайлов, Велико Търново, до 17 април тече експозицията „Силата на социалния плакат“ с наградени плакати от най-старото и авторитетно изложение за политически плакат Триенале на социалния плакат - Монс, Белгия, селекция от произведения на български автори, отново част от фонда на Триенале на сценичния плакат - София, България и фотографиите на Патрик Томбел. Участват художници от 20 страни от целия свят, като Франция, Полша, Германия, Израел, Иран, Швейцария, Чехия, Полша, Китай и много др.

Представените български автори са както прочути майстори на плаката като Борис Ангелушев, Асен Старейшински, Йордан Петров, Сашо Каменов, Божидар Икономов, проф. Димитър Тасев, проф. Димитър Серезлиев, проф. Николай Николов, Петър Сл. Петров, така и актуални съвременните артисти: Красимира Друмева, Кирил Златков, Люба Томова, Анна Симеонова, Ненко Атанасов и др.

Сред близо 100-те плакатисти, представители на 20 страни от целия свят са знакови имена като: Ален ле Кернек - Франция, Лекс Древински, Полша/Германия, Уве Льош, Матиес Холдер – Германия, Давид Тартаковер и Йози Мендел – Израел, Мехди Саееди, Иран, Никлаус Трокслер и Штефан Бунди - Швейцария, Радомир Постл - Чехия, Тадеуш Пихура и Лешек Зебровски Полша, Фанг Чен - Китай и много др.

Представените произведения са художествена и гражданска реакция срещу разделителните линии между общности, културни модели и срещу несправедливостта в нейните индивидуални и глобални проявления. В контекста на една разединена и нервна международна среда, в която липсата на толерантност, агресията, неспособността за разбиране на другия, водят до ескалация на омразата, настоящата акция е подтик да се обърнем към изконните и универсални ценности на хуманизма и демокрацията.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!