НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
ЕКСТАЗЪТ В ИЗКУСТВОТО (09.04.2019)

 Феноменът на страстите е сред универсалните качества на човека. В една изложба, в центъра за култура „Паул Клее“ в Берн, проследяваща емоционалния мир на силните чуства, на мощната нервна реакция, са събрани звездите от миналото и настоящето: Огюст Роден, Мерет Оппенхайм, Ман Рей, Анди Уорхол, Паул Клее, Луис Буржоа, Марина Абрамович, Марлене Дюма. Всички те изобразяват екстаза като емоционално състояние между живота и смъртта, аскетизъм и излишък, удоволствие и болка, творчество и безумие.

Изложбата започва с напълно невинна картина на Франц фон Щук „Опианен кентавър с жена“. Клее е представено с илюстрации на експресионистичния роман на Кърт Корин от 1920-те “Потсдамер плац”, изпълнен с еротични видения. Джереми Шоу, използвайки стари снимки на религиозни и духовни колекции, ги изкривява с призми. “Еманципация на тялото” е шестчасов спектакъл на Марина Абрамович, документирана в Берлин през 1976 г., където танцува, докато не падне, загубвайки чувството си за болка и чувство за реалност.

В представянето на Джозеф Бойс за три часа творецът гали медни и железни плочи, символи на женски и мъжки. Андреас Гурски застрелва футболни фенове, като се позовава на феномена, описан от носителя на Нобелова награда Елиас Канети, като момент, в който индивидите се събират в пакет и "никой не е по-лош или по-добър от другия". Изложбата се допълва от инсталацията “Дом на мечтите” на композитора Ла Монте Янг и художника Мариан Зазила, които настройват нервната система на зрителя на „хармонични“ вибрации спрямо околната среда.

.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!