НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Светлин Русев напомня за трагедията при град Катин (18.06.2010)

10 платна с размери 2х2 метра подрежда акад. Светлин Русев на първия етаж в галерията на СБХ на ул. „Шипка” 6 на 21 юни 2010. Експозицията носи името Възпомение за Катин 1940-2010”. Картините изплували в съзнанието на маестрото след самолетната катастрофа над град Катин на 10 април, при която загинаха президентът на Полша Лех Качински и много полски политици.

Освен 10те големи платна изложбата включва и шест по-малки. Те са допълнени от документални снимки от катастрофата, както и от ексхумацията на разстреляни от руските войници полски офицери – поводът, заради който полският президент и министрите пътуваха във фаталния самолет на 10 април 2010. Държавниците отиваха към Смоленск, на възпоминание за 70-ата годишнина от избиването на 22 000 полски офицери и интелектуалци от тайната полиция на Сталин през 1940 г. Самолетът им обаче се разби над руския град Катин. Загинаха всички 97 пътници и членове на екипажа на борда.

Белите човешки образи в платната на Светлин Русев изплуват от тъмен, почти черен фон и бавно потъват отново в него. Синьо парче небе и кърваво-червени петна засилват драматичното усещане. Според автора, цялата изложба трябва да се гледа и възприема като една-единствена картина.

Светлин Русев, „Възспоменание за Катин 1940-2010”,
21.06. – 28.06. 2010
Съюз на българските художници, ет. 1,
София, ул. „Шипка” 6Възпоменание за Катин 2
Възпоменание за Катин 2
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!