НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Гугенхайм в Абу Даби през 2022-2023 (30.04.2019)
 Ричард Армстронг, директор на фонда Гугенхайм и музея Гугенхайм в Ню Йорк, заяви в интервю, че откриването на музея Гугенхайм в Абу Даби, чието строителство беше обявено през 2006 г., се очаква да бъде през 2022 година. "Работим по график, вписваме се в бюджета и очакваме скоро строителството на самата сграда", заявява Армстронг. Според неговите изчисления, строителството трябва да отнеме от три до четири години.

Площта на музея, проектирана от Франк Гери, ще бъде 29 729 квадратни метра. По този начин той ще стане най-големият от музеите на Гугенхайм. Първоначално откриването беше насрочено за 2012 г., след това отложено за 2017 г., а след това отново отложено. Крайбрежната територия, в която се намира музеят, е част от културния комплекс на остров Саадият, управляван от държавната компания за развитие на туризма и инвестициите (TDIC). Комплексът включва и Лувъра - Абу Даби, който е открит през 2017 г., и бъдещия национален музей на шейх Зайед. И в двата проекта има забавяне в изпълнението.

Музеят Гугенхайм в Абу Даби вече е излагал избрани предмети от неговата колекция на две изложби в центъра на Манарат ал Саадият, който е разположен в съседство на острова. Музейната колекция включва произведения, създадени от средата на 60-те години на миналия век от художници от различни страни, сред които Лари Бел, Яйой Кусама, Ото Пиене и Монир Шахруди Фарманфармаян.

Подобно на Лувъра - Абу Даби, музеят Гугенхайм в столицата на Обединените арабски емирства е критикуван за положението на чуждестранни строителни работници в страните от Персийския залив. Така през 2017 г. група активисти, известна като Коалиция на художниците в защита на работниците в Персийския залив, поискаха да бойкотират културните институции на остров Саадият. По-рано, през 2016 г., Ричард Армстронг изпрати писмо до представители на Нюйоркската организация Human Rights Watch и Брюкселската международна конфедерация на профсъюзите, в което заяви, че фондът „напълно подкрепя борбата на вашите организации за осигуряване на достойни условия за работниците, които ще построят музея Гугенхайм в Абу Даби“. В същото време той добавя, че „като се има предвид сложността на този въпрос и особеностите на Гугенхайм като художествена институция, ние сме убедени, че нашите ресурси са най-ефективно насочени към работата, координирана с компанията за развитие на туризма и инвестициите, за да изпълним общите ни специфични цели, свързани със създаването на музея Гугенхайм в Абу Даби.

.
.
.
.
четирите музея Гугенхайм - Ню Йорк, Венеция, Абу Даби, Билбао
четирите музея Гугенхайм - Ню Йорк, Венеция, Абу Даби, Билбао
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!