НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ново пространство в Париж ще популяризира скандинавското изкуство чрез мултидисциплинарни проекти (07.05.2019)
 Andréhn-Schiptjenko (Андриа-Шипченко) обяви откриването на ново пространство в Париж. Това е първата международна експанзия на Andréhn-Schiptjenko извън Швеция, като пространството ще послужи за разширяване на международния обхват на галерията и да разшири  международното сътрудничество и мултидисциплинарните проекти.


Проектното пространство ще бъде разположено в квартал Маре. Париж има изключително важно историческо значение за изкуствата и неговата значимост като център на международната общност за съвременното изкуство непрекъснато се развива и расте.

Първата изложба ще бъде "Произход на света" от британската художничка Линдър Стерлинг, която ще се открие на 24 май. Линдър е добре позната на френската публика с нейната самостоятелна изложба
Linder: Femme / Objet в Musée d'Art Moderne de la ville в Париж през 2013 г. Линдър Стерлинг ще бъде последван от Брад Калхамер (САЩ) и Елизабет Фриберг (Швеция) по-късно през годината.

Галерията обяви също, че институцията е поканена да проведе поредица от изложби в „Institut suédois“ в Париж. Серията ще започне през октомври 2019 г. със самостоятелна изложба на Сантяго Мостин, следвана от Тереза ​​Траоре Далберг и Аника Ларсон.


Създаването на Andréhn-Schiptjenko през 1991 г. бележи началото на ново поколение галерии в Скандинавия. Andréhn-Schiptjenko е последователно ангажирана да работи на международна сцена и с дългосрочно представителство на нови и утвърдени съвременни международни художници от цял ​​свят, работещи с живопис, скулптура, фотография и видео, както и на инсталации и специфични проекти на място.

Галерията е организирала и курирала изложби, които са станали водещи в скандинавския контекст, като успешно е стартирала кариерите на скандинавски артисти като Gunnel Wåhlstrand, Per B Sundberg, Matts Leiderstam и Cajsa von Zeipel, както и художници като Ридли Хауърд, Тони Мателли, Нандифа Мнтамбо и Ксавие Вейхан. През последните години галерията разшири дейността до изложби на по класически художници като Франческа Уудман и Сири Деркерт, които успешно подновяват критичния и обществен интерес към тяхната работа.

След като се утвърждава като една от водещите галерии в Скандинавия, галерията се радва на привилегировани отношения с музеи и колекционери. Галерията наскоро се премести в ново пространство в центъра на Стокхолм, а като начин за разширяване на международния обхват на галерията и за работата по ред международни проекти, галерията отваря проектното си пространство в Париж.

В продължение на повече от две десетилетия Andréhn-Schiptjenko участва в международни панаири на изкуствата - Арт Базел, Independent - Ню Йорк и Брюксел,
CHART Копенхаген, Material Art Fair-Мексико Сити, a най-скоро FIAC Париж. Галерията е собственост и и управлявана от Силен Андриа и Марина Шипченко, които са активни в света на изкуството извън тяхната галерия, като членове на комисии на панаири и членове на борда на институции и шведската асоциация на Националната галерия.

Линдър Стерлинг
Линдър Стерлинг
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!