НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
ОТКРИТ Е НЕИЗВЕСТЕН ПОРТРЕТ НА ЛЕОНАРДО (14.05.2019)

 В британската кралска колекция бе открит непозната до момента рисунка,  портрет на Леонардо да Винчи. Информацията  за събитието е на  The Telegraph.

Нарисуваното лице е на лист хартия, на който има и рисунки към подготвителните проучвания за паметника, поръчан от краля на Франция на Леонардо да Винчи. Експертите смятат, че авторът на рисунката може да бъде един от помощниците на художника. Най-вероятно той го рисува малко преди смъртта на Да Винчи през 1519 година.

 

Портретът е купен за Кралската колекция от крал Карл II, който управлявал Англия през 17 век. През 1968 г. историкът Кенет Кларк, който съставя нейния каталог, за първи път отбелязва сходството на брадат мъж на снимката с Леонардо да Винчи. Въпреки това 51 години никой повече не е бил съсредоточил вниманието си в архивите, съхранявани в замъка Уиндзор.

 

При подготовката на изложбата за 500-годишнината от смъртта на Леонардо да Винчи, кураторът Мартин Клейтън  отново обръща внимание на фигурата. Неговото заключение е, че рисунката изобразява самия Леонардо да Винчи. Според него буйната и добре поддържана брада, която носи художникът, се счита за необичайна украса в Западна Европа по това време.

 

Портретът ще бъде показан за първи път пред публика по време на изложбата, която ще бъде открита в Бъкингамския дворец на 24 май.

Преди това е бил известен само един портрет на Леонардо да Винчи, нарисуван от неговия ученик Франческо Мелци, който също така се съхранява в Кралската колекция.

 

Кралската колекция се състои от произведения на изкуството и бижута, които са били събрани от британското кралско семейство в продължение на пет века. Той съдържа повече от седем хиляди картини, 40 хиляди акварели и рисунки, както и гравюри, исторически снимки, гоблени, мебели, бижута, керамика и книги.

 

През 2013 г. бе съобщено, че в швейцарска банка е открита непозната картина на работата на Леонардо да Винчи, която показва покровителката на ренесансовите художници Изабела д'Есте. Той принадлежал на италианско семейство, което събира изкуство повече от 400 години.

 
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!