НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
НОВ РЕКОРД ЗА НАЙ-СКЪП ХУДОЖНИК (21.05.2019)
 Джеф Кунс отново стана най-скъпият съвременен художник. Скулптурата от неръждаема стомана „Заек” бе продадена на аукциона къща Кристис за 91 милиона долара, което прави Джеф Кунс най-скъпо продаваният жив художник.

Вечерните търгове за следвоенното и съвременното изкуство на Кристис в Ню Йорк на 15 май донесоха на аукционната къща 538,9 милиона долара, а на Джеф Кунс статута на най-скъп жив художник, измествайки Дейвид Хокни.

Това е завръщане към върха на цените-рекорди за Кунс, чието "Надуваемо куче (Оранжево)" в продължение на пет години държеше рекорда за най-високата цена, постигната на търг за жив художник след продажбата му през 2013 г. за 58,4 милиона долара.

Първоначалната продажна цена на "Заек" е била  80 милиона, но след като комисионните и таксите бяха добавени, крайната сума нарасна до 91,075 милиона долара. Пластиката е придобита  от търговец на изкуство за неговия клиент Боб Мнучин - баща на министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин. Блестящият сребърен заек, изработен от неръждаема стомана, несъмнено бе главният герой на вечерта. Това произведение, както и още десетина произведения, които бяха представени на търга и успешно продадени, идват от колекцията на покойния Сай Нюхаус, медийния магнат и собственика на издателството Condé Nast. Известно е, че Кунс е направил четири варианта на тази скулптура, а това е била последната останала в частна колекция.

Друг успех на вечерния търг в Кристис е картината продадена за 88 милиона долара на Робърт Раушенберг от 1964 г. „Buffalo II“ от колекцията на Робърт и Беатрис Майер. По-голяма част от произведението изработено с техниката печат върху коприна е създадена скоро след убийството на американския президент Джон Кенеди, който е изобразен върху него. Художественият консултант Грейс Лий твърди, че цената на произведенията на Раушенберг все още не е достигнала своя максимум и растежът й е неизбежен. "Фактът, че цените на Раушенберг са много по-ниски, отколкото на Джаспър Джоунс и Сай Тумболи, противоречи на здравия разум, защото влиянието на Раушенберг върху съвременното световно изкуство, особено в Китай или Латинска Америка, е много по-голямо", отбелязва тя.

Традиционно търсени са произведенията на Анди Уорхол „Двоен Елвис“ (1963) продадена за $ 53 милиона, а синият портрет на Елизабет Тейлър за 19.3 милиона долара. Още едно произведение от колекцията на Сай Нюхаус  „Малък електрически стол“ е продадено за 8,2 милиона долара на дилъра Брет Горви от галерия „Levz Gorvy”.

Бронзовият „Паяк“ (1997 г.) на Луиз Буржоа бе продаден за 32 милиона долара - сега тя е най-скъпата й творба, продадена на публичен търг, а също и най-скъпото произведение на скулптор-жена.

Последният акорд на вечерния търг бе ожесточена борба, която се разгърна за последния лот - “Градина” на Джонас Ууд, прихода от продажбата трябва да отидат в Световната организация за опазване на дивата природа (Global Wildlife Conservation, GWC). В резултат на това крайният резултат многократно надвишава оценката от $ 700 хиляди и произведението е било продадено за $ 4.9 милиона.

.
.
.
.
Робърт Раушенберг, Buffalo II
Робърт Раушенберг, Buffalo II
Робърт Раушенберг
Робърт Раушенберг
Луиз Буржоа,
Луиз Буржоа, "Паяк"
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!