НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
КАРТИНА НА АЙВАЗОВСКИ БЕ ОТКРИТА НА ДЪНОТО НА МОРЕТО (28.05.2019)

 По време на операция по изваждане на артефакти от парахода "Генерал Коцебу", потънал преди повече от 100 години в Крим, бе открита картина, за която се твърди, че е нарисувана от Иван Айвазовски. Видеозаписът от случващото се около действията под водата бе публикуван от ръководителя на експедиция “Нептун” Роман Дунаев. Сцените показват потапянето на водолаз в корпуса на кораба и неочакваното откриване на няколко картини, частично покрити с дебел слой тиня.  

Общо са открити около 10 платна от картини на различни художници.  

Двуетажният параход "Генерал Коцебу" е потънал през 1895 г. на нос Тарханкут в западната част на Кримския полуостров след сблъсък с кораба "Пендераклия". Корабът е намерен на дъното през 2015 г. на 40 метра дълбочина.

 

Ето какво казва Роман Дунаев:"Версията, че това са картини на Айвазовски, се потвърждава дори от работниците в музея на Айвазовски във Феодосия. Корабът „Генерал Коцебу” е един от първите, които преминават през Суецкия канал и за да бъде запечатан този исторически факт, Иван Айвазовски е изпратен на кораба. Той рисува преминаването на „Коцебу“ и всички други кораби в Египет през Суецкия канал. Това е 100% потвърдена информация."

 

Разработва се начин да бъдат изнесени творбите на художника, което като процес ще започне не по-рано от юни и може да отнеме два месеца.

Корабът не се нуждае от повдигане, но може да се наложи да бъде почистен от пластовете боклук. Трябва да бъде изчистена тинята и да се види какви артефакти се съхраняват под неяРазчита се, че някои платна могат да бъдат запазени.

 

Експедицията „Нептун” е подала заявление за поручаване на средства от Фондацията за президентски субсидии. През юни от там ще вземат решение.

 

 

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!