НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ричард Принс създаде своя марка марихуана (04.06.2019)
Огромните цветни платна на Ричард Принс, заемат галерия Гагосиян в Сан Франциско до 23 август, но макар и провокативна изложбата бе изместена, като новина, от друго събитие. Художникът, който може би е най-известен с променящите се икони и разрушаването на границите на интелектуалната собственост, пуска своя марка мархуана.

Принс, който навършва 70 по-късно тази година, използва изложбата си, за да представи както неговите живи, примитивни картини и рисунки, наречени “High Times”, така и редица маркови цигари и електронни цигари с канабис в опаковка, украсена с неговото изкуство.

"Изглежда всички инвестират в тревата", каза мега дилърът на изкуство Лари Гагосян. "Това е като Джордж Клуни и текилата", каза той, позовавайки се на марката алкохол на актьора, която се продаде за около 1 млрд. долара. – „Надяваме се, че ще се справи добре.“

Тъй като броят на държавите, легализиращи марихуаната, е нараснал през последните години, известни личности от всички индустрии са започнали да създават свои собствени марки - Джо Монтана, Майк Тайсън, Гуинет Полтроу, Уили Нелсън и Снууп Дог, са само няколко - но досега високото изкуство не се е пресичало с комерсиалната страна на марихуаната.

Списанието High Times, изданието за контра култура, съживено от усилията за легализация, постави работата на Принс на корицата си два пъти през изминалата година.

На откриването в четвъртък флотът от лимузини, стоящи извън галерията, свидетелства за богатите покровители, които присъстват на изложбата. Избрани гости бяха заведени до близкия диспансер, за да тестват образци от марката марихуана на Принс – „Katz + Dogg“. Гостите седяха в зелени меки столове, пушейки наргилета и цгари.

Сан Франциско е с един от най-строгите закони срещу тютюнопушенето, но той е и един от градовете в страната, който позволява да се пуши канабис в така наречените „салони за консумация“.

За Ричард Принс неговото начинание с марихуаната завършва пътуване, започнало през 60-те години. Той казва, че първият път, когато е опитвал марихуана, е пътувал до Лос Анджелис през 1967 г. от дома си близо до Бостън. Той бил на концерт на Doors и след това отишъл на парти в Laurel Canyon, където му била предложена трева.

Художникът инструктира компанията, която му помага да създаде продуктите си, за да направи нещо много по-слабо, носталгично кимване към тревата от младостта му. Принс каза в интервю, че не използва марихуаната за артистично вдъхновение, въпреки че зрителят може да предположи така докато гледа творбите му.

Противоречивият художник, чийто аукционен рекорд е $ 9.7 милиона за неговата картина, "Runaway Nurse", казва, че е пренебрегнал бизнес аспектите на това начинание. Ще има ли търговски успех? „- Не знам, можеш ли да правиш пари от продажбата на марихуана? - пита той. - Ще разберем.“

Ричард Принс
Ричард Принс
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!