НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Саграда Фамилия на Гауди си осигурява разрешение за строеж - 137 години по-късно (11.06.2019)
 Базиликата Саграда Фамилия най-накрая е получила разрешение за строеж - цели 137 години след началото на строежа на величествената структура дело на гениалния Антонио Гауди, според официалния блог на църквата.

Крайъгълният камък на църквата е положен през 1882 г. Но заявление за издаване на разрешение за строеж, подадено три години по-късно, очевидно никога не е било одобрено, заявиха в петък градските власти, след като издадоха новия документ, който е валиден до 2026 г., стогодишнината от смъртта на Гауди (архитектът е поразен от трамвай по време на сутрешната си разходка и е погребан в криптата на базиликата). Въпреки че Гауди прекарва последните години от живота си, посветен на проекта, е наясно, че той няма да бъде завършен през целия му живот. Смята се, че Сграда Фамилия е в крайния етап на строителството, като през 2026 г. се очаква да бъде официалното й откриване.  

Макар и незавършена, катедралата е обявена за обект на ЮНЕСКО за световно наследство през 1984 г. Тя получава признанието най-вече поради уникалната си архитектура и способността на Гауди да създаде нещо толкова новаторско и артистично. Това обаче не е изненада – тази сграда е една от седемте на Гауди, които попадат в списъка на ЮНЕСКО.

"Това, че Ла Саграда Фамилия няма лиценз е историческа аномалия ", заяви заместник-кметът на Барселона за екология, урбанизъм и мобилност Джанет Санц. Като част от споразумение между града и фондация Саграда Фамилия, наблюдаваща завършването на църквата, Барселона ще получи 4,5 млн. евро, а фондацията ще помогне за покриване на разходите, генерирани от сградата.

Базиликата е един от най-посещаваните туристически обекти в Испания и е фантастична комбинация от готическо, арт нуво, сюрреалисто и други влияния. В момента целта е да се завърши незавършената фасада на Славата в църквата, както и да се работи върху централните кули, се казва в блога на Саграда Фамилия. Когато Саграда Фамилия е завършена, ще има 18 кули. 12 от тях ще представляват апостолите, четири – евангелистите, една е определена за Дева Мария и, разбира се, последната, най-високата, ще представлява Исус Христос.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!