НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Sotheby's става частна компания, след като бе продадена за 3.7 милиарда долара (18.06.2019)
 Sotheby’s е продадена на BidFair USA, компания, която е изцяло собственост на френско-израелския медиен и телекомуникационен предприемач, собственик на медийна група Altice, и колекционер на изкуство Патрик Драхи, при сделка на стойност около 3.7 млрд. долара. Сделката означава, че след 31 години част от публичната търговия на Нюйоркската фондова борса, Sotheby's ще стане частна компания, собственост на френски милиардер.

Придобиването ще позволи на запаления колекционер Драхи да се присъедини към конкурента си - френския милиардер Франсоа Пино на върха на света на изкуството, с финансовия холдинг Pinault Artemis, притежаващ мажоритарен дял от съперника на Sotheby's - Christie's.

Всички акционери, включително акционерите служители, ще получат по 57 долара на акция, което представлява премия от 61% от цената на акциите на Sotheby's на 14 юни. Това представлява "значителна премия за нашите акционери", каза Доменико Де Соле, председател на борда на директорите на Sotheby.

Тад Смит, главен изпълнителен директор на Sotheby, каза, че „по-гъвкавата частна среда“ ще позволи на фирмата да „ускори“ своите инициативи за растеж.

Sotheby's е основана като публично дружество в Обединеното кралство през 1977 г., преди да стане частна компания през 1983 г., когато аукционната къща е придобита от Алфред Таубман. След това отново става публична в САЩ през 1988 г. като Sotheby's Holdings, Inc., през 2006 г. се преименува на „Sotheby's“.

В изявление Патрик Драхи споделя: "С моето семейство сме много ентусиазирани да изградим заедно със сегашното управление и екипи, бъдещето на Sotheby's."

Драхи казва, че има "пълно доверие" в мениджмънта на Sotheby's и "не предвижда каквато и да е промяна в стратегията на компанията". Той също уточнява, че няма връзка с капитала на Altice Europe или Altice USA. Придобиването, „ще се подхомогне от финансиране, договорено и сключено от BNP Paribas, както и от собствен капитал. За тази сделка, не възнамерявам да продавам акции на Altice Europe NV; намерението ми е да монетизирам малка позиция в Altice USA до 400 милиона долара до края на годината. "

След съобщението за придобиването, цената на акциите на Sotheby се е повишила с 57% до около 55,70 долара.

Патрик Драхи
Патрик Драхи
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!