НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Новооткрит портрет на „жената - папа“ дело на Веласкес отива на търг (25.06.2019)
 Тя е най-силната жена в Рим от 17-ти век. Амбициозна, доминираща и дълбоко корумпирана, Олимпия Майдалкини Памфили - снаха, любовница и „кукловод“ на папа Инокентий X - контролира всички аспекти от живота на Ватикана. Вероятно една от най-ранните феминистки, Олимпия е нещо като барокова звезда за жените от целия католически свят, които наобикалят двореца й за да приветстват пристигането й, но презират мъжете от папския двор. Тя контролира една от най-мощните и мъжки институции в историята на Европа.

На 3 юли Sotheby's ще представи на търг новооткритата картина портрет на Олимпия Майдалкини от испанския майстор Диего Веласкес. Загубен в продължение на почти три века, този завладяващ портрет някога е бил част от прочутата колекция на Дон Гаспар Мендес де Харо и Гузман, 7-ми Маркес дел Карпио - един от най-големите покровители и колекционери на изкуството в Италия от 17-ти век. Последно отбелязана в архивите през 1724 г., впоследствие картината изчезнала безследно. Местонахождението на творбата остава напълно непознато, докато един ден в офиса на Sotheby's в Амстердам не е донесена творба от неизвестен автор, купена през 80-те години на миналия век като картина от „анонимен холандски майстор“. Един интригуващ стар шифър, скрит на гърба на картината, подканва специалистите на Sotheby's да започнат процес на изследване и всичко това в крайна сметка води до осъзнаването, че този поразителен портрет е отдавна изгубен оригинал на Веласкес: шедьовър изпълнен по време на „златния период“ на художника.

Джеймс Макдоналд, старши специалист по картини на стари майстори в Sotheby's, каза: "Търсенето на портрета на Веласкес на Дона Олимпия е най-накрая приключено. Нарисувано в Рим през 1650 г., от може би най-големият портретен художник на всички времена, това изображение на една от най-силните и доминиращи жени на своето време отдавна е записано в ранни статии и гравюри, но са остава скрито в продължение на почти 300 години. Неотдавнашното му преоткриване представлява много важно допълнение към работата на великия испански майстор, това произведение е сред само няколкото творби на художника в частни ръце днес.

Рисуван през 1649-50 г. по време на второто посещение на Веласкес в Рим, портретът на Олимпия (очаквана цена 2 - 3 милиона паунда) ще бъде предложен в Sotheby's, Лондон на 3 юли в контекста на един от най-силните аукциони на стари майстори. От 28 юни до 3-ти юли картината ще бъде показана наред с произведения на титаните на британското изкуство - Томас Гейнсбъроу, Джон Констабъл, Дж. Търнър - както и водещи ренесансови и барокови художници Ботичели, Питер Брьогел Младши и Рубенс. Новооткритата скица на художника от 16-ти век, Росо Фиорентино, също ще бъде представена на обществеността за първи път.

Портретът на Олимпия принадлежи към момента, в който Веласкес произвежда някои от най-известните си шедьоври, включително Портрет на папата Инокентий X - произведение, което ще има дълбоко влияние върху следващите поколения художници, (кулминацията може би е триптипът на Франсис Бейкън със същото име). Олимпия е една от малкото и единствената дама, която ще бъде избрана да бъде нарисувана от Веласкес по време на посещението му, картината изобразява здрава, силна жена и излъчва уникалната способност на художника да улови и предаде личността на своите модели.

Поръчана от самата Олимпия или като подарък за нея, картината е документирана в колекциите на много забележителни фигури от 17-ти и 18-ти век в Рим, включително кардинала Камило Масими, известен ценител и покровител на изкуството, и дон Гаспар Мендес де Аро, който до смъртта си е събрал над 1800 картини за своята колекция, включително не по-малко от шест картини на Веласкес. Добре документирана в редица колекции след това, картината е била записана за последен път в колекцията на кардинал Помпео Алдрованди от Болоня през 1724 г., след което следите и са загубени.

Родена в благородно семейство във Витербо през 1591 г., Олимпия се омъжва и е овдовява два пъти, последно от Памфилио Памфили, по-големият брат на кардинал Джамбатиста Памфили, който по-късно е избран за папа Инокентий Х през 1644 година. Олимпия Памфили е една от най-влиятелните фигури в папския двор по време на мандата на своя зет. Нейното влияние върху папата е добре известно, дори кардинал Алесандро Бичи заявява ядосано за избирането на Инокентий през октомври 1644 г.,: „Господа, току-що избрахме жена папа“.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!