НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Даниела Костова e aртистът, който стои зад тазгодишното опаковане на небостъргача Ringturm, Виена- седалището на водеща застрахователна група в Австрия (09.07.2019)
 Рискът, който обществото налага на децата си, за да могат да се учат от личния си опит, е една от мерките, които могат да бъдат използвани за оценка на връзката между хората и неизвестното. Главният стремеж на Даниела Костова е да се запита какво означава „безопасна игра“ в различни културни и социални контексти. Това измерение в творчеството на българката, живееща в Ню Йорк, се активира отново от “сайт-спесифик” представянето на нейната текуща работа: през летните месеци на 2019 г., фотоколажът, дело на художничката, ще обгръща всички четири страни на Ringturm - позната забележителност във Виена и седалището на водещата застрахователна група в Австрия, както и в Централна и Източна Европа.

Самата Даниела Костова е интердисциплинарен художник, който работи с видео, фотография и инсталация. Работата й се занимава с въпроси свързани с географията и културното представяне, производството и пресичането на социално-културните граници, както и неудобния процес на превод и комуникация.

Художествената „опаковка“ на Ringturm за 2019 г., бе официално открита на 26 юни с церемония, на която присъстваха министърът на външните работи и културата на Австрия Александър Шаленберг и заместник-министърът на културата на България - Амелия Гешева.

От главната страна на сградата, едно малко дете с широко отворени очи гледа към нас: облечено е в космически костюм - изражението на лицето изглежда хладно, почти спокойно. Темата напомня за безобидната детска игра; колажът е пълен с напомняния за космически пътувания. Но пространството, което Костова е подготвила като сцена за детето, изглежда неспособно да носи игра или разказ; напротив: конфигурирането изглежда импровизирано. Ярко осветената среда, която заобикаля детето е твърде плоска, сенките, които хвърля по стената, са твърде изкуствени. Дигиталното сглобяване на образа - неговата конструкция - е очевидна. Това фабрикирано качество, което е основен, повтарящ се мотив в творбите на Костова, формира реалното качество и активното ядро ​​на нейната художествена стратегия в нещо, което е тясно свързано с бриколажа - спонтанното прилагане на ресурсите, открити на място.

На големия шлем, носен от детето, се забелязва присъствието на бял гълъб - създание, което се намира в много варианти на различни емблеми на пилотирани космически кораби. Символичната надстройка, илюстрирана от птицата, включително земята, дават да се разбере, че сме загрижени не само за физическото пътуване, но и за разширяване на мирогледа: те дават визуална форма на сегашната нестабилността на нашата планета, която е бъдещия дом на нашите деца.

Костова е дванадесетият художник, който опакова известната сграда Ringturm, където Wiener Städtische Versicherungsverein има дългогодишен ангажимент към изкуствата, културата и обществото. Това, което се явява като лятна традиция от 2006 г., е превърнато в излагане на едни от най-зрелищните произведения на градското изкуство. Проектът е символ на трансграничния културен обмен и диалог в публичните пространства, към който Wiener Städtische Versicherungsverein се стреми. Работата на Даниела Костова "Бъдещи сънища" може да бъде видяна през лятото на 2019. Инсталацията за конкретния обект е съпроводена от изложба в изложбения център на Ringturm AIRT.

.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!