НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
ПОДГОТВЯТ 150 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АНРИ МАТИС (16.07.2019)

Лятото на 2020 г. ще постави началото на нови инициативи за Музея Матис в Ница. Ще бъдат представени около петнадесет произведения на художника от колекцията Нахмад (Монако). Давид Нахмад (роден през 1947 г.) е милиардер, до скоро активен търговец на изящни изкуства.  Потомък на еврейско-ливанска банкерска фамилия, живееща в Монако. Само преди дни беше подписано и споразумението за едногодишния престой на творбите и тяхното експониране. Успоредно с това музеят на Матис ще бъде домакин на уникална изложба на големия търговец Пиер Матис, син на художника в Ню Йорк, който също познава Давид Нахмад и е бил в търговски отношения с него. По тази линия са предвидени изложби с творби  на Балтус, Миро, Вифредо Лам. Музеят на Матис, планира  да представи изложба на художника в Центъра Помпиду, договорена с  парижката институция за пролетта на 2020 г.

Тази година ще бъде отбелязана 150-годишнината от рождението на художника, който музеят в Ница ще отбележи с акцент върху скулптурата на Матис, което е първата голяма изложба в подобна насока и тема във Франция. Семейство Нахмад в момента е дало на Музея на Бонар в Кан творби за  изложбата „От импресионизма до Бонар и Пикасо. Колекцията „Нахмад“ (експозицията ще може да се види до 3 ноември).

 

 

Давид Нахмад
Давид Нахмад
Музея Матис в Ница
Музея Матис в Ница
Музея Матис в Ница
Музея Матис в Ница
Музея Матис в Ница
Музея Матис в Ница
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!