НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Покровителка на изкуството става основател на нов музей във Виена (16.07.2019)
 „WOW!“ - добре приетата изложба, проведена през 2018 г. във виенския музей Леополд, разкри за пръв път на широката публика всеобхватна, но сравнително малко известна частна колекция. Нейният патрон, австрийската колекционерка Хайди Гос-Хортен, сега има още една изненада в ръкава си: тя придоби Stöcklgebäude  на Hanuschhof в сърцето на Виена с цел да направи нейната зрелищна колекция постоянно достъпна. Избирайки Виена, за да покаже творбите си, Хайди Гос-Хортън се връща към корените си.

Сроковете за откриването на новия частен музей ще бъдат предизвикателни. Разполагащ с 2 000 квадратни метра, два етажа и двор, музеят ще представи разнообразни изложби от акцентите на колекцията. По-късно тази есен, три избрани архитектурни фирми ще представят предложения за обновяване, коeто ще започнe веднага след потвърждаването на избрания проект. Откриването на музея е предвидено за началото на 2022 година.

През 2018 г. Хайди Гос-Хортен за първи път запозна обществеността с акцентите в своята колекция от над 500 предмета с изложбата "WOW! The Heidi Horten Collection" в музея Леополд. Изключителният успех на експозицията, подготвена от Агнес Хуселин-Арко, предложи на посетителите поглед върху западната история на изкуството от 20-ти век. С еднодневен безплатен достъп и безплатни образователни програми, изложбата привлече рекордните 360 000 посетители в музея - като така подтикна Гос-Хортен да обещае да направи постоянно достъпна голяма част от изкуството, което притежава. „Първото публично представяне на моята колекция показа, че има голям интерес. Най-важната ми цел е да ангажирам младите хора с изкуство; затова реших да запазя колекцията си, като я изложа и я направя достъпна за бъдещите поколения."

Според Агнес Хусейн-Арко, куратор и съветник: "В света на колекционерите, в който предимно има мъже, освен да си проправи път като жена и да създаде такава частна колекция, Хайди ще открие и музей. Макар че има няколко такива частни колекции във Виена и в Австрия, ангажиментът на Хайди Гос-Хортен трябва да бъде двойно възхваляван.“

С възраждането на Stöcklgebäude като частен музей, Виена може да очаква с нетърпение още една изключителна гореща точка за изкуство. Колекцията, внимателно събрана от началото на 90-те години на миналия век има за своя основна цел творбите от най-висок калибър в международния модернизъм, нео-експресионизма и американския поп-арт; Тя е една от водещите и най-изчерпателни частни колекции в Европа днес.

В колекцията са представени около 500 творби, примерен разрез на международната история на изкуството от класическия модернизъм до сега, със следните фокусни точки: немски експресионизъм, с шедьоври на Ернст Лудвиг Кирхнер, Ерих Хекел, Емил Нолде и Макс Печщайн; абстрактно изкуство, със светила като Сай Туомболи, Марк Ротко; и американска поп арт, включително творби на Анди Уорхол, Жан-Мишел Баския и Рой Лихтенщайн. Международният характер на колекцията е допълнително подкрепен от важни творби на Марк Шагал, Георг Базелиц, Франсис Бейкън, Фернан Леже, Герхард Рихтер, Ив Клайн, Лучо Фонтана и Деймиън Хърст.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!