НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Хива К. (Hiwa K.) е новият носител на наградата Хектор (16.07.2019)
 На всеки три години наградата „Хектор“ популяризира артисти, които живеят и творят в Германия, на възраст между 35 и 50 години и работят в триизмерната област на скулптурата, обектното изкуство, инсталацията и мултимедията. Победителят е награден с 20 000 евро и изложба в Кунстхале Манхайм. Сред предишните победители са: Алиша Куаде, Наири Баграмян, Тобиас Рехбергер, Флориан Слотава и Гунда Фьорстер.

Носителят на наградата за 2019-та година е Хива К. Артисът е от кюрдската част на Ирак (Иракски Кюрдистан), но от повече от 20 години живее в Германия. Със своите концептуално и разказно убедителни творби, Хива К. повдига въпроси свързани с родното място, идентичността, социалните и географски връзки. Неговите истории са тясно свързани със собствената му биография - с въоръжените конфликти в роднината му,  с миграционните преживявания, глобализацията, национализма и пропагандата.

Една от историите, разказана от Хива К., е посветена на прозренията получени чрез радиото и телевизията, че съществува свят извън собствения хоризонт на всеки човек.

Това може да бъде забелязано в творби като скулптурата на антената Qatees (2009) или видео инсталацията My father’s color phases (2013), която събира 16 стари черно-бели телевизора, чиито екрани са покрити с цветни фолиа. Идеята зад тези проекти е тясно свързана със спомен на Хива асоцииран с баща му, който през 1979 г., провокиран от слуха, че държавната телевизия ще излъчи цветен филм, въпреки че повечето телевизори били черно-бели, решил да отреже лист от цветен целофан и да го залепи на екрана на семейния телевизор. Телевизорът останал с цветния целофан цяла седмица, докато баща му не го подменил с друг цвят. В произведения като This Lemon Tastes of Apple (2011) и Do You Remember What You Are Burning? (2011), авторът се стреми да насочи вниманието към обществения протест и съпротива срещу забраната за публичните събрания.

Изложбата в Манхайм ще включва и The Bell Project (2014/15), който плени публиката на Венецианското биенале през 2015 г.: Работата свързва две места, отдалечени едно от друго по всякакъв начин - пустошта в северен Ирак, и църквата в Италия - чрез изработването на камбана от военни, метални отпадъци. Този процес включва предварително сглобяване на материали в Ирак, транспортиране по суша и море до Италия, изливане на камбани в леярна в Италия и излагането им в църквата, както и съпътстващи дейности целящи интелектуално обогатяване, като лекции, изпълнения и публикации.

За изложбата посветена на наградата „Хектор“ в Kunsthalle Mannheim, Хива К. вече работи по създаването на ново произведение наречено: Alchemy of Love. Работата представлява килим, изобразяващ въздушна фотография на унищоженията в следвоенен Манхайм, като произведението е съпроводено от видео инсталацията: View From Above (2017), произведена за проведената през 2017 documenta14 в Касел. Самата изложба може да бъде видяна до 1 септември, в музея за модерно и съвременно изкуство Kunsthalle Mannheim.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!