НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Египет отвори отново две пирамиди, разкривайки нови находки (16.07.2019)
 В събота Египет откри две древни пирамиди на юг от столицата Кайро и откри колекция от новооткрити саркофази, някои от които съдържат добре запазени мумии.

Министърът на антиките Халед ал-Анани заяви пред репортери, че Бент - пирамидата на Снофру, първият фараон на 4-та династия на Египет и друга пирамида наблизо, ще бъдят отворени отново за посетители за първи път от 1965 г. насам.

Анани заяви, че Преходната пирамида и всички останали в Дахшур са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО като част от археологическите гробища в Мемфис.

Той също така каза, че екип от археолози е открил саркофази и останки от древна стена, датираща от Средното царство преди около 4000 години.

Находките са направени по време на изкопни работи в кралския некропол Дашур на западния бряг на река Нил, в район, където се намират едни от най-старите египетски пирамиди.

"Няколко каменни, глинени и дървени саркофази бяха открити, а някои съдържат мумии в добро състояние", се казва в изявление на министерството на антиките.

Древната стена се простира на около 60 метра и е разположена на юг от пирамидата на фараона 12-ти династия цар Аменемхет II, също в некропола Дашур.

Находките включват също и погребални маски, както и инструменти използвани за рязане на камъни, датиращи от късния период, които обхващат почти 300 години до завладяването от Александър Велики през 332 г. пр. Хр.

През последните години Египет се стреми да насърчава археологическите открития в цялата страна, за да съживи туризма, който се превърна в хаос от сътресенията, които последваха след 2011 година.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!