НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Нов музей в град Петра (23.07.2019)
Петра - изобилие в пустинята. Скалната архитектура на Петра предизвиква постоянния ентусиазъм на туристите, но този древен град се отличава не само с красотата си, но и удивлява с изненадващото си рационално устройство.

В йорданския град, който е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, наскоро бе открит нов музей. За изграждането му са необходими пет години. Сградата на стойност 7 милиона долара (тези средства са отпуснати от Японската агенция за международно сътрудничество) се намира близо до входа на археологическия парк. Музеят е тържествено открит от принца на Йордания - Хюсеин.

Находките от древната столица на Набатейското царство, чиято история е на повече от 2 хиляди години, са излагани дълго време на територията на самия парк, където условията за съхранение са далеч от идеалните. В новата сграда, проектирана от японското архитектурно бюро Yamashita Sekkei, в климатизирани зали с обща площ от 1,8 хиляди квадратни метра първоначално били поставени около 300 артикула от колекцията на департамента по древна история на Йордания. В края на юни към тях са добавени експонати, които се връщат от изложението „World Between Empires“ в музея Метрополитен в Ню Йорк.

Известен на целия свят с изкусните си фасади на гробници, издълбани в пясъчните скали, Петра се преражда като културна забележителност след рязкото намаляване на броя на туристите, дължащо се на размириците по време на „арабската пролет“ през 2011 година. Новият музей е предназначен да помогне да се върнат старите показатели на посещаемостта. Нещо повече, за целева аудитория се считат не само чуждестранните посетители, но и местните жители на град Вади Муса и околностите му.

Постоянната експозиция са залите, в които е представена историята на страната от каменната ера до наши дни. Първата галерия е посветена на инженерните решения, които са осигурявали вода на град в пустинята. Сред основните обекти е инсталацията „Активни набатейци“ - кръгова зала с две дузини скулптурни и архитектурни елементи и зашеметяваща анимация на пода, проследяваща етапите на възникване и развитие на древното царство.

Следващите зали илюстрират набатейските представи за живота и смъртта посредством цял спектър артефакти - от известната гробница на съкровищата и скорошни археологически находки до стенописи и мозаечни подове.

Раздел „Възраждането на Петра“ показва история за повторното откриване на града от европейските изследователи през 19 век, многобройни археологически и исторически проекти, които се провеждат и до днес, както и традиции на местните бедуини. Обширният хронологичен разказ е добре обмислен и изграден, а естетическият подход към зашеметяващите експонати, чиито етикети не са претоварени с текст е основният актив на музея. За първи път тук са показани около 50 артикула, включително римската статуя на Афродита, фрагменти от която са открити през 2016 година. С други артефакти, които чакат да бъдат показани, все още работят реставраторите.

Разположеният в близост посетителски център, където експонатите бяха временно разположени по време на строителството на музея, ще бъде преустроен за образователни и просветителски проекти. Като цяло новата институция може да се развива много: все още няма много голямо хранилище за антики, а необходимостта от реставрационни помещения все още остава. Но най-важното вече се случва - идват все повече и повече посетители.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!