НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Герхард Рихтер дарява свои творби за нов музей в Берлин (20.08.2019)
 Герхард Рихтер се съгласи да дари творби за специална зала, в която ще бъде разположено негово изкуство в новия музей за изкуство от 20-ти век, съобщава германското министерство на културата. Новият музей ще бъде построен в Берлин от швейцарските архитекти Herzog & de Meuron.


Миналата седмица министърът на културата Моника Грютерс посети 87-годишния художник в ателието му в Кьолн, за да обсъди дарението му. „Това е голям израз на доверие от Герхард Рихтер и голяма чест за Nationalgalerie“, заяви Грютерс. От министерството заявяват, че в по-нататъшни конфиденциални разговори с ръководството на музея в Берлин ще определят обхвата и детайлите по дарението.

Две зали вече са посветени на Рихтер в Албертинум в Дрезден, родния град на художника. Град Кьолн, където той живее вече в продължение на 36 години, прояви интерес да посвети музей на неговите произведения. Рихтер заяви, че предложението за такъв музей, представено от Фриц Шрама, бивш кмет на Кьолн, е „добронамерено“, но не изявява интерес.

„Не искам собствен музей“, казва той в интервю, публикувано в онлайн изданието на вестник Rheinische Post. Той добавя, че иска произведенията му да бъдат показавани наред с тези на други художници.

Новият берлински музей ще се намира в близост до Потсдамър плац до Neue Nationalgalerie на Лудвиг Мийс ван дер Рое, която в момента се реставрира. Той ще трябва да приюти огромния магазин за изкуство от 20-ти век, който надрасна Neue Nationalgalerie и включва произведения на Ернст Людвиг Кирхнер, Пабло Пикасо, Макс Бекман, Анселм Кийфър, Йозеф Бойс, Анди Уорхол и Андреас Гурски.

Берлинският вестник Tagesspiegel съобщи, че някои коментатори са задали въпроса дали Грютерс трябва да се намесва в решение, което според тях трябва да бъде оставено на уредниците на новия музей - особено, когато изложбеното пространство е ограничено предвид размера на колекцията, която ще бъде показана там.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!