НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ай Вей Вей избра Великобритания (27.08.2019)
 Китайският художник Ай Вeйвей замени Берлин за Великобритания. Популярният художник активист се е установил в Кеймбридж, след като напусна германската столица, в която той живееше от 2015 г.

Ай не е непознат в британския университетски град - през 2016 г. той показа серия творби в Даунинг Колидж. Но защо напуска Берлин? Ай заявява пред The Guardian, че нарастването на популизма в Германия го е накарало да се чувства забравен и че Европа е обърнала гръб на бежанците.

Но не е ли Brexit проблем за политически обвързания практикуващ активист? „Обединеното кралство има голям проблем. Изглежда са загубили смелост и визия в този бързо променящ се свят ”, заявява Ай.

Наскоро китайският творец предложи да купи 30 тона копчета от затваряща фабрика "Браун енд ко бътънс" за 1,5 милиона британски лири. Фабриката в южен Лондон, която е на 104 години, затваря заради голям спад в продажбите. След като неуспели да продадат останалите копчета за 1,5 милиона лири, мениджърите помолиха за помощ в социалните мрежи. Ай Вей Вей, известен с инсталацията си от 100 милиона порцеланови слънчогледови семки в "Тейт модърн" написа в Туитър "Може ли да получа всичките". Това веднага предизвика предположения, че следващата му инсталация ще е с копчета.

Друга очаквана творба на Ай Вей Вей - декор върху класическата опера на Джакомо Пучини – „Турандот“ (1926 г.), която трябва да бъде открита догодина в Италия, ще се отнася до задълбочаващата се политическа криза в Хонконг (артистът наскоро изпрати снимачен екип на протестите в Хонконг, където планира да продуцира документален филм със серия от интервюта). Неговото възприятие на британско-китайските отношения е откровено и прямо. Попитан в програмата на Би Би Си дали Великобритания, която е управлявала Хонконг до 1997 г., има задължението да действа, той отговоря: „Като някой, който се бори за правата на човека, аз изобщо нямам доверие във Великобритания.“

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!