НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Фриз от Партенона може да се върне от Лувъра в Атина (03.09.2019)
best swiss army mens sports watches Гърция и музеят Лувър водят преговори за изпращане на фрагмент от фриз от Партенона в Атина като част от „временна размяна“.

Френският президент Еманюел Макрон обмисля възможността временно да прехвърли в Гърция елемент от мраморен фриз от Партенона от колекцията на Лувъра. Тази тема е била обсъдена по време на последните преговори между Макрон и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който се надява да получи експонат за честването на 200-годишнината от независимостта на страната през 2021 г. В замяна Лувърът ще получи колекция от бронзови артефакти. „Министрите на културата ще обсъдят детайлите. Това е временна размяна”, заяви източник в гръцкото правителство пред медиите.

Според информация на уебсайта на Лувъра, метопът (част от фриза) от V в. пр.н.е., намиращ се в неговата колекция изобразява сцена на кентавромахия - битка между кентаврите (получовеци, полу-коне) и лапифите (митични жители на Тесалия). „Кентавър отвлича жена от племето на лапифите. В композицията се вижда влиянието на ранно-класическия стил “, се казва в сайта на музея. Френският дипломат Луи-Франсоа-Себастиан Фовел изпраща метопа във Франция при своя началник граф Огюст дьо Шоазел-Гуфе, малко преди революцията от 1789г.

Текущите преговори отново повдигат болезнения въпрос за позицията на Британския музей по отношение на присъствието в неговата колекция на скулптури от Партенона, пренесени във Великобритания от лорд Елгин в началото на 1800-те. „Британският дипломат лорд Елгин отнася скулптурите в Англия, действайки със знанието и с разрешението на тогавашните легитимни власти в Атина и Лондон“, се казва в уебсайта на музея.

Попечителният съвет на Британския музей подчертава, че гръцкото правителство никога не е поискало от музея да предостави скулптурите за временно ползване - „само с искането да се преместят всички скулптури под неговата юрисдикция в Атина“ и добавя „Попечителите на музея ще разгледат (като вземат предвид обичайните фактори като състоянието на предметите и готовността им за транспортиране) всяко искане за временно ползване с последващо връщане на всяка част от колекцията.“ Въпреки това, по-рано тази година директорът на музея на Акропола в Атина Димитриос Пандермалис заяви, че „цялостното връщане на партеноновите мрамори е единственото възможно решение“.

Пол Картридж, професор по културата на древна Гърция в университета в Кеймбридж, който заема поста вицепрезидент на инициативната група  „Британската комисия за събиране на фризовете на Партенона“ заявява: „Надяваме се и очакваме много повече - да обединим отново всички фрагменти извън Гърция от Партенона в музея на Акропола, включително и тези от Британския музей. Гръцкото правителство, разбира се, ще може да благодари на институциите за съдействието, като им предоставя най-интересните експонати за временно ползване, тъй като това несъмнено ще се случи в рамките на споразумението с Лувъра. "

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!