НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Някога изгубена картина на Росети е придобита от Британския музей (03.09.2019)
best diamond watches Британският музей се сдоби с рядко показвана картина на английския художник, поет и основател на прерафаелитското братство Данте Габриел Росети (1828-1882). Произведението на изкуството - наречено The Death of Breuze Sans Pitié - почти не е излагано, тъй като е създадено през 1857 г. и местоположението му е било неизвестно през по-голямата част от 20 век. Творбата е изложена в Британския музей от днес (3 септември 2019 г.), като за първи път е показана на публично място след 26 години.

Картината е една от 7-те, създадени от Росети за неговия приятел, известния дизайнер от 19 век Уилям Морис. По-късно Морис продава всички (пет картини отиват в колекцията на Tate през 1916 г.), но местонахождението на тази конкретна картина остава неизвестно след търг през 1926 г. в Ню Йорк. Тогава не съществува снимка на произведението, а писменото описание от 1899 г. е всичко, което се знае за това, което изобразява произведението. Картината в крайна сметка е преоткрита, когато бе пусната на търг в Кристис през 1993 г. и е изложена за кратко преди продажбата.

Четвърт век по-късно картината влиза в публична колекция за първи път. Това е звездния артефакт сред 900 произведения на изкуството, отдадени наскоро на Британския музей чрез програма на Съвета на изкуствата, колекция събрана от покойния историк на изкуството и най-важния авторитет на късновикторианската живопис - Джон Кристиян. Акцентите от тази колекция - включително и Росети - са показани в експозицията „Джон Кристиан: събиране на последната Романтика“, която продължава до 12 ноември.

Това произведение на Росети е огромно отклонение от стила, с който той се асоциира. Известен като художник-романтик, който често създава чувствени изображения на жени, красота и желание, това произведение показва мъжка агресия, насилие и смърт. Описанието в книгата от 1899 г. го характеризира „един от най-суровите и най-малко успешните от всички светове на Росети“ , а композицията е описана като „гротескна и напрегната“.

Сузана Уокър, уредник на изложбата „Джон Кристиан“ в Британския музей, казва: „Творбата е съвсем различна от всичко, което очакваме от Росети. Радваме се на това и 900 други произведения от колекцията на Джон Кристиан, които идват в Британския музей. Това е голяма придобивка, предлагаща огромен поглед върху викторианското изкуство."

Данте Габриел Росети (1828-1882)
Данте Габриел Росети (1828-1882)
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!