НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Odunpazari Modern Museum отваря врати в Турция (10.09.2019)
best swiss sports watches Проектираният от Kengo-Kuma нов музей Одунпазари (Odunpazari Modern Museum ОММ) е отличителна архитектурна забележителност. Той бе публично открит на 8-ми септември. Основан от колекционера на изкуство и бизнесмена Ерол Табанка, музеят е първият по рода си в Ескишехир (университетски град в северозападна Турция).


Иновативният дизайн на OMM, от утвърдените японски архитекти който стой зад новия музей V&A Dundee във Великобритания, осигурява ярък и просторен нов дом за колекцията от 1 000 произведения на модерното и съвременното изкуство. Със своя дизайн от дървен материал, вдъхновен от заобикалящия уличен пейзаж на Одунпазари и историята му като пазар за търговия с дървен материал, музеят с площ 4 500 м2 е нова забележителност, която свързва града с неговото наследство и като прогресивно културно развитие за Ескишехир и централния регион на Анатолия като цяло.

Ерол Табанка, основател на OMM, заяви: „Днешното откриване бележи кулминацията на един процес за всички участващи. Радваме се да открием тази уникална сграда, колекцията и нашите вълнуващи встъпителни презентации пред общността тук в моя роден град Ескишехир, както и пред посетители от цял ​​свят.“

Кенго Кума, основател на Kengo Kuma
and Associates, и Юки Икегучи, партньорът, който ръководи проекта, заявиха: „Идеята на OMM беше да използва архитектурата за създаване на връзка между хората и изкуството. Ние се вдъхновихме от историята, културата, хората и уличния пейзаж на Одунпазари и искахме сградата да резонира на много нива. Надяваме се, че музеят ще вдъхне нов живот на Ескишехир и ще се превърне в приканващ център за срещи на града.“

На церемонията по откриването на музея, на която присъстваха важни международни гости, включително японският майстор на бамбуково изкуство Танабе Чикуунсай IV постави последните щрихи на огромната си инсталация с размери 6x8 метра. Най
-новотово произведение на Танабе, което се присъедини към развиващата се колекция на OMM също е вдъхновено от Одунпазари и неговите жители, които са представени като една от петте преплетени нишки заедно с четирите елемента: земя, вода, въздух , огън. Реновирайки древен японски занаят, произведението на изкуството е направено изцяло от рециклиран „тигров бамбук“, уникален за планина в Кочи, Япония.

Като част от встъпителната презентация британският колектив за цифрово изкуство Marshmallow Laser Feast показа две инсталации (до 7 декември) - Treehugger и In The Eyes of the Animal - и двете носят важно екологично послание: че защитата и възстановяването на екосистемите на Земята е от основно значение за нашето общо бъдеще.

Treehugger, която наскоро получи наградата „Сторискейпс“ на Tribeca Film Festival за иновации в разказването на истории, е първата глава от това, което MLF планира да превърне във виртуален архив на редки и застрашени дървета. Крайната цел на проекта е да подпомогне опазването, като насърчава хората да се свързват с природния свят и да се чувстват принудени да го защитават. In The Eyes of the Animal първоначално създадена и инсталирана в гората Грийздейл в Лейк дистрикт, Великобритания, отвежда зрителите на увлекателно пътешествие, което им позволява да се въплъщават в различни животни, докато обикалят природата, прелитайки над гората, достигайки лице в лице с различни създания във висока разделителна способност.

В епоха, в която се говори, че технологията изключва хората от естествената среда, Marshmallow Laser Feast използва авангардна технология като виртуална реалност, въздушно 360 ° снимане с дрон, LiDAR и CT сканиране, за да подчертае невидимите, но фундаментални връзки и зависимост между хората и природния свят.

Първата изложба поставя турските художници в светлината на прожекторите.
Амбициозната изложбена програма на OMM се открива с „Вуслат“, курирана от турския куратор Халдун Достоглу, който включва подборка от над 100 творби на 60 водещи художници предимно от Турция. „Вуслат“се превежда като „Съюзът“и е вдъхновен от три сцени на обединение: Ескишехир получава първия си частен музей за модерно изкуство; Ерол Табанка сбъдва мечтата си да сподели колекцията си с обществеността, а колекцията - голяма част от която от години е зад затворени врати - е представена изцяло за първи път.

Разпределен на три етажа, новият музей разполага с разнообразни изложбени пространства, в които ще се помести постоянната колекция и ще бъде домакин на програма от мултидисциплинарни изложби - голяма част от които ще бъдат произведени в сътрудничество с водещи куратори и творци. Изложбената програма ще бъде допълнена от динамична публична програма, предлагаща семинари, беседи за художници и работилници.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!