НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Картина на Ив Клайн може да донесе 18 милиона долара на аукцион (22.10.2019)
 Christie’s ще предложи голяма, тъмносиня, монохроматична творба от серията "Антропометрии" на Ив Клайн на 13 ноември на търга на следвоенно и съвременно изкуство в Ню Йорк. Барбара (ANT 113), 1960 г. - от известната поредица на Клайн, в която френският художник оркестрира движенията на голи модели, покрити с боя върху хартия и платно - се очаква да бъде продадена за цена между 12 и 18 милиона долара.

ANT 113 е едно от по-големите произведения от серияга. Но Christie’s вече продаде още по-монументалната "Le Buffle" (ANT 93), 1960-61, през май 2010 г за 12,4 милиона долара, с таксите, най-високата известна цена за произведение от серията на търг. При сегашната оценка Барбара (ANT 113) вероятно ще постигне рекорд. И двете произведения от Anthropométrie съдържат емблематичния за художника пигмент International Klein Blue (IKB), наситено, ярко синьо.

Барбара (ANT 113) „прелива от динамичност и интензивност“, заяви Алекс Ротер, председател на Christie’s в отдела на следвоенното и съвременно изкуство, в съобщение за медиите в понеделник.

В серия от пърформанси Клайн насочва движенията на покритите със синя боя модели през платната, като по този начин създава произведенията си направо пред публика. Кристис казва, че ANT 113 е едно от множеството, „в което тялото изглежда сякаш ще полети“. Други произведения от тази серия включват „Принцеса Хелена“, която се намира в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк, и ANT 130 в музея „Лудвиг“, Кьолн, Германия.

Картината се предлага от анонимна частна колекция. Продавачът определя част от постъпленията от продажбата да се насочат към международна организация с нестопанска цел, базирана в Швейцария, Фондация „Водна академия за устойчиво и отговорно развитие“, която създава и усъвършенства научна и културна информация относно достъпа и управлението на глобалните водни ресурси, казаха от аукционната къща.

.
.
.
.
.
.
.
.
Барбара (ANT 113)
Барбара (ANT 113)
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!