НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Банкси се опитва да си върне контрола над препродажбите на негови творби (05.11.2019)

 Сотбис беше нащрек на 3 октомври, когато Devolved Parliament на Банкси, четириметрова маслена картина във викториански стил, изобразяваща камарата на общините пълна с шимпанзета беше продадена на търг. На входа на аукционната къща посетителите трябваше да преминат през металотърсач, а платното бе извадено от търговската зала едва час преди да започне аукциона. „След миналата година можете ли да ни обвините?“, каза шефът на компанията за сигурност, който внимателно следеше сайта на Бакси - Pest Control през целия търг. Той имаше предвид това, което може би е най-известната каскада в историята на изкуството, случаят в който картината на Банкси „Момиче с балон“ механично се самоунищожи по време на търг през 2018 г.


Този път контролът беше засилен и за 13 минути се разигра истинска битка между наддаващите колекционери, сред които чешкият анализатор на данни и любител на изкуството Матиас Кодл. Картината, в крайна сметка попадна в ръцете на неназован колекционер, наддаващ по телефона за изумителните 8,5 милиона британски лири (9,9 милиона паунда с данъците), което надмина предишния рекорд на Банкси.

Появиха се слухове около произхода на Devolved Parliament след като собственикът – британец, държал творбата в офиса си, остана анонимен. Според Сотбис, той е купил платното лично от художника през 2011 г. Преработки на картината след като е била изложена за пръв път, например премахването на двата полюлея и обръщането на обратно на банан, засилиха спекулациитте, че Банкси или негови сътрудници всъщност са продавачите. Артистът Майк Снийл, половината от Тhe Connor Brothers заяви своето несъгласие спрямо тази теория. „Моето разбиране за ситуацията е, че когато картината е била продадена, Банкси не е бил изцяло доволен от нея и я е взел обратно в студиото си, за да я преработи и след това тя е върната на купувача. Хората спекулират за промените, но обяснението е доста ясно.“ С наближаването на търга, Сотбис създаде перфектната пазарна буря, четири седмици преди ревизирания краен срок за Брекзит и година след събитието с „Момиче с балон“. „Винаги има теории на конспирацията, в които е замесен Банкси, но тази картина е в частна колекция от 2011 г.", каза Снийл. „Собственикът просто е умен и знае, че моментът е перфектен. Няма нищо повече от това.“


Веднага след продажбата, Банкси цитира в Инстаграм арт критика Робърт Хъгс: „Цената на едно произведение на изкуството вече е част от неговата функция, новата му задача е да седи на стената и да поскъпва“. Банкси коментира още за картината си: „Жалко, че все още не я притежавам“.


Графити художникът отдавна се опитва да влияе на пазара и да си върне контрола върху препродажбите. Без галерия, която да го представя, неговият „Pest Control authenticating service“ е основната платформа за „сертифициране“ на негови творби
(там се появява снимка на всяка творба създадена от Банкси), докато последното му начинание онлайн магазин, наречен Брутен Вътрешен Продукт, не се появи и разтърси пазара. Художникът има и планове за  създаване на „approved used Banksy dealership“, наречен Bbay - знак, че художникът може би се фокусира върху вторичния пазар на свои творби.


„Не можем да спрем хората, които просто искат да направят голяма печалба, но можем да ги ограничим“ смята Банкси. Проверяването на купувачите по време на наддаване, за да предотврати неговите творби да бъдат преподавани само заради печалба изглежда е първият приоритет на художника.

С цени в магазина му започващи от 10 паунда за брандирана чаша до 850 паунда за бронирана жилетка (създадена за рапъра Stormzy), Банкси поиска „богатите колекционери“ да се въздържат от регистриране, тъй като произведенията му там са много под пазарната цена. Спекулантите също са предупредени. Според общите условия на БВП  може да откаже поръчка „ако даден артикул се предлага за продажба на вторичния пазар преди получаването му или ако БВП основателно вярва, че може да бъде предложен за продажба преди или след получаването му“.

Междувременно сайтът на графити артиста Pest Control постави двугодишно ограничение за издаване на сертификати за автентичност, като така ефективно спира хората да препродават през това време.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!