НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Купувач от Великобритания купи произведение на Артемизия Джентилески за рекордните 4,8 милиона евро (19.11.2019)
Творбата, изобразяваща римската героиня Лукреция, е била в частна колекция 40 години.

Произведението на художничката от 17-ти век Артемизия Джентилески, което е в частна колекция в Лион през последните 40 години и бе продадено за 4,8 милиона евро (с данъците) в парижката аукционна къща Artcurial, като така постави рекорд на търг за художника (оценена на 600 000– 800 000 евро). В аукционната къща пише, че произведението на изкуството е закупено от британски колекционер. „Ние сме много щастливи от този резултат“, казва Елизабет Бастие, специалист в отдела „Стари майстори“.

Счита се, че произведението, което изобразява древната римска героиня Лукреция, е нарисувано в Неапол в средата на 1630те г. според каталога по продажбите. Записът за картината на Лукреция посочва, че „художничката рисува тази тема няколко пъти“.

„Тя беше в частна колекция и бе придобита от настоящия собственик преди повече от 40 години“, казва Матьо Фурние, ръководител на отдела за стари майстори на Artcurial. Търгът за лота за произведения на стари майстори и изкуство от 19-и век постигна общи приходи от 9,2 милиона евро.

Рекордната цена отразява скока на интереса към художничката от 17 век както на институционално, така и на търговско ниво. През юли миналата година лондонската национална галерия закупи автопортрет на Джентилески като „Света Екатерина Александрийска“ (около 1615-17 г.) за 3,6 млн. паунда от базирания в Лондон дилър Robilant + Voena. Националната галерия ще постави изложба на произведенията на Джентилески догодина (4 април-26 юли 2020 г.).

Лукреция
Лукреция
Лукреция
Лукреция
.
.
„Света Екатерина Александрийска“ (около 1615-17 г.)
„Света Екатерина Александрийска“ (около 1615-17 г.)
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!