НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Картина на Рубенс ще се превърне в един от най-очакваните лотове на търг на стари майстори в Ню Йорк (03.12.2019)
 "Винаги съм смятал, че е най-добре да търся картини във Франция или на Парк Авеню", казва Ото Науман, бивш арт дилър в Манхатън, а сега вицепрезидент на отдела за стари майстори на Сотбис в Ню Йорк.

Миналия месец на търг във Франция картини на Чимабуе и Артемизия Джентилески се продадоха съответно за 24,1 милиона евро и 4,8 милиона евро, а сега Сотбис обяви картината на Рубенс „Дева Мария с младенеца, Св. Елисавета и Йоан Кръстител” за един от най-добрите лотове във вечерния аукцион на стари майстори.

1,2-метровата картина, изобразяваща Светото семейство във вечерен пейзаж, е собственост на семейство от Манхатън повече от 60 години и не е показвана публично от 1951 г. Този сюжет е вече известен от картината, която се намира в колекцията на музея Thyssen-Bornemisza в Мадрид и е обозначена в нейния каталог като „оригинално копие“ от около 1618 година.

След като се консултира със специалисти по творчеството на Рубенс, Науман стига до извода, че откритата картина е оригинал, нарисуван между 1611 и 1614 г., малко след като художникът, който живее в Антверпен, се връща у дома след престоя си в Италия през 1600–08 г.

„Това е невероятен период в работата на Рубенс“, казва Науман. Произведенията на художника, създадени по същото време, като „Избиването на младенците“ (1609–11) или „Лот и дъщерите му“ (1613–14), бяха продадени на търг за 76,7 милиона долара и 58,2 милиона долара през 2002 и 2016 г. година съответно. „Той иска да направи силно впечатление. Това е много енергична картина “, добавя Науман, възхитен от новото откритие от 17 век. Но скромният, прям религиозен сюжет на картината темперира финансовите очаквания, поставени върху нея, и аукционната къща ще я представи с оценка от 6-8 милиона долара.

Сотбис - и друг частен продавач от Америка - очакват повече от олтарната картина на Джовани Батиста Тиеполо „Мадона с броеница и ангели“. През 1989 г. тя е продадена за 2,1 милиона долара, което поставя рекорд за произведенията на венецианския майстор от XVIII век. Платното, с височина 2,4 метра, подписано и датирано 1735 г., изобразява Богородица в огнено червена роба, заобиколена от три ангела. Както в случая с Рубенс, името на продавача на това произведение не е известно.

Тъй като картините с голям формат на Тиеполо почти никога не се срещат на арт пазара, Сотбис решиха да гарантират на продавача минимална цена от най-малко 15 милиона долара. В момента гаранцията се предоставя от аукционната къща, но преди да наддаването, трета страна може да предложи да поеме рисковете с по-голяма гаранция.

Участието на тези скъпи произведения в януарския търг в Ню Йорк контрастира на сравнително слабите лондонски търгове през декември. На фона на предстоящите парламентарни избори и продължаващото напрежение около излизането на Великобритания от Европейския съюз, нито един продавач не се осмели да предложи картини на стойност над 5 милиона долара нито в Сотбис, нито в Кристис, Лондон.

Рубенс „Дева Мария с младенеца, Св. Елисавета и Йоан Кръстител”
Рубенс „Дева Мария с младенеца, Св. Елисавета и Йоан Кръстител”
Тиеполо „Мадона с броеница и ангели“
Тиеполо „Мадона с броеница и ангели“
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!