НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
"ХАЙКУ-СЛЕДИ ВЪРХУ ГЛИНАТА" представя скулптора Тодор Димитров в Галерия Сезони (14.01.2020)
 Галерия Сезони представя изложба скулптура на Тодор Димитров със заглавие - „Хайку-следи върху глината“ (16 - 30 януари), което отразява дълбоко творческия му характер и се опитва да разнищи връзката между пластиката и словото, чрез паралелното съпоставяне на пластични форми с Хайку поезия. Какво представлява самата изложба разказва Тодор Димитров:

Изкуството е начин да спасим идеите си. Спасяваме ги от другите, от самите нас и от забравата. Нека да спасим една идея – поезията на формите или формите на поезията. Каква е връзката между словото и пластиката? Това разбира се, не е изобразяването.  Може би  има някаква подсъзнателна структура, някаква формула, обща и за двете.

Образа на мига, енергията на преживяното, трайността на прозрението. Това са трите принципа на Хайку поезията. Прекрасните стихове, които сподели с мен Александра носят точно този характер. Така се роди идеята да се покажат паралелно, в съзвучие, две форми на едно и също състояние – вглъбеност, медитация и прозрение.

В изложбата, която представям,  водеща е идеята за  сетивността при възприемане на формите, повлияна от принципите на Хайку-поезията. Древната практика на японското изкуство - „Хайку”, дава своеобразни принципи за наблюдение, възприемане и съпреживяване на света, които ни заобикаля. Човек наблюдава,  докосва обектите, усеща присъствието им в пространството, тяхната тежест и материалност, осъзнава хармонията на света и своята принадлежност към нея. Триединството, включващо наблюдаващия, наблюдаваните обекти и космическото начало в тях,се отразява и в най-дребните детайли. В капката вода се отразява вселената. Простите форми с тяхното осезаемо присъствие и синтетичност, дават възможност на артистично настроения ум за огромен потенциал от интуитивни тълкувания. Това е взаимовръзката между сетивното възприятие и митологичното преживяване.

Формите, които моделирам от глина ми напомнят за изгубеното време – хипнотични моменти, внезапно изплували от подсъзнанието. Те ми се присънват като мистични видения. Дали това е Хайку? Следва действие на ръцете. Така построявайки обем върху обем се получават тези пластични обекти. Изпечени при 1100 градуса те се насищат с материалност,  присъстват в реалното пространство, виденията стават истински.  В тях не съм вложил определена знаковост или символика. Ако все пак някой открие такава, то тя е привнесена от самия него.“

 

                                Тодор Димитров

Глътка джин,   глътка блус
Глътка джин, глътка блус
Знак от миналото
Знак от миналото
Вечен град
Вечен град
Мълчанието на Скитника
Мълчанието на Скитника
Лютнята и трубадурът
Лютнята и трубадурът
Аз съм твоето отсъствие
Аз съм твоето отсъствие
По пътя на времето
По пътя на времето
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!