НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Българското и световното изкуство загуби голяма творческа личност (24.01.2020)
 АНДРЕЙ ДАНИЕЛ
1952 – 2020
 
Националната художествена академия с дълбока скръб съобщава, че на 24.01.2020 г. ни напусна невероятният човек, големият художник, прекрасният учител и чудесен приятел Андрей Даниел.
 
Българското и световното изкуство загуби голяма творческа личност, а ние – неговите колеги и студентите – възможността да общуваме с един забележителен ерудит. 
 
Прекланяме се пред изключителното му творчество и педагогическа дейност и огромната му роля за утвърждаването и развитието на българската култура и изкуство сред младите поколения.
 
Дълбок поклон!
 
Поклонението ще се състои на 29.01.2020 г. от 11:00 до 13:00 часа в галерия „Академия“.
 
Андрей Даниел е роден на 28.03.1952 г. в гр. Русе. 
През 1977 г. завършва Националната художествена академия, специалност „Живопис“, при проф. Добри Добрев. От 1992 г. е доцент, а от 1998 г. – професор по живопис в НХА. Член е на Съюза на българските художници от 1979 г. 
 
Работи основно в областта на живописта, но също и на стенописта, сценографията, графиката и оформлението на книгата. Има над 100 участия в представителни изложби на българско изкуство в страната и чужбина и над 50 самостоятелни изложби. Автор на книгата „Неща, места и хора“ 
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!