НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба, посветена на кимоното в Лондон (10.03.2020)
 https://www.reeftiger.de/damenuhren.html

Музеят „Виктория и Албърт“ в Лондон откри изложба, посветена на кимоното – традиционна японска дреха, която има почти ритуална стойност в Страната на изгряващото слънце. „Кимоно: Киото до модния подиум“ проследява пътешествието на кимоното от 16-ти век до наши дни. Най-старото кимоно в експозицията е от 1660 г. Изложени са много известни кимона от попкултурата, например домашната дреха на Фреди Меркюри – вокалист на легендарната британска рок група „Куин“. Подчертано женственото облекло предполага, че музикантът е предизвиквал стереотипите за пол и сексуалност с избора си на кимоно.

Анна Джаксън – куратор на изложбата: „Имаме кимоно, принадлежало на Фреди Меркюри, който го е носил повече у дома, отколкото на сцената. Не е толкова пищно, колкото сценичното му кимоно, но е много красива и женствена дреха. Имаме и ансамбъл, проектиран от Жан-Пол Готие и носен от Мадона във видеоклипа на песента ѝ Nothing Really Matters. Имаме също и забележително облекло, създадено от Аликзандър Маккуин и носено от Бьорк за корицата на нейния албум Homogenic“.

Три отделни зали документират еволюцията на емблематичната японска дреха, започвайки от Япония и следвайки нейния износ за останалия свят през 19-ти и 20-ти век. В последната секция се забелязва трансформацията на кимоното в съвременната мода и дизайна на костюми в киното и телевизията.

„В Япония някъде от късния 16-ти век кимоното е било основна дреха. Всеки е носил кимоно – мъже, жени, независимо от социалния им статут. И очевидно на по-късен етап то е станало любим тоалет на богатите – и тази тенденция е видна в музеи като „Виктория и Албърт“.

Посетителите могат да видят костюми, носени във филми – джедайска униформа и рокля от „Междузвездни войни“, самурайски тоалет от „Санджуро“ на Акира Куросава и две кимона, спечелили „Оскар“ от „Мемоарите на една гейша“. Освен това тук са още дрехи, създадени от световноизвестни дизайнери като Джон Галиано, Ив Сен Лоран и Йошики.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!