НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Мария Райчева и Любен Генов представят "Вътрешни пространства" в галерия "Средец" (07.10.2021)
 Художниците Мария Райчева и Любен Генов представят "Вътрешни пространства". Живописната изложба ще продължи от 8 до 28 октомври в галерия "Средец", съобщават от Министерството на културата.

"В интерпретациите си по темата Мария Райчева с особена чувствителност рисува интериори, лишени от същността си - разпадащи се църкви, разграбени и обругани иконостаси, рушащи се къщи. Те вече не са святото място за молитва или дома, а само интересен, вълнуващ и тъжен повод за творчество. Макар все още да пазят спомени и символи от времето, когато са били храм на вярата и надеждата и семейно огнище, разрухата е променила тези места и ги е превърнала просто в пространства, заключили носталгията и жалостта по изгубените смисъл и същност, в предизвикателство", посочват организаторите.

По думите им вътрешните пространства за Любен Генов са територии, лишени от конкретност.

В изложбата са експонирани абстрактни визуални експерименти от различни периоди назад, съчетани с някои съвсем нови живописни опити, представящи идеите на автора за отварянето на имагинерни полихромни пространства, за непосредствеността на хроматичното въздействие, за вибриращата и резонираща цветност, за акустиката на цвета, за непринудеността и силата на чистата живопис.

Мария Райчева е родена в София. Магистър е по живопис в НХА. През 2008 г. придобива докторска степен по изкуствознание в НХА. През 2011 г. прави специализация в Citе internationale des arts, Париж. Член е на СБХ.

Любен Генов е роден през 1966 г. в Оряхово. Учи в Средното специално художествено училище за приложни изкуства в Троян (1981-1985). Негови учители са живописците Владо Киров и Володя Вълчев. През 1991 г. завършва Педагогическия институт в Дупница, където му преподава художникът Ивайло Попов. През 1996 г. се дипломира в частната художествена академия "Жул Паскин" в София, в класа на Долорес Дилова и Николай Майсторов. Приет е за член на СБХ (2001). През 2002 г. е сред спечелилите конкурса на СБХ за специализация в Citе internationale des arts, Париж. Любен Генов е председател на СБХ от 2011 г.

Мария Райчева
Мария Райчева
Любен Генов
Любен Генов
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!