НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Норман Фостър ще довърши музея Прадо до 2024 г. (14.10.2021)
 Проектът за музея Прадо, предложен за първи път през 1995 г., многократно се отлагаше. Испанското правителство най-накрая одобри дългоочакваното разширяване на музея в Мадрид, проектирано от британския архитект Норман Фостър, и отпусна 36 милиона евро за неговото изпълнение.

През 2016 г. Фостър спечели престижния международен конкурс за най-добър проект за реконструкция на Залата на кралството на незапазилия се дворец Буен Ретиро, който ще се превърне в новото крило на музея. Предложението му, проектирано в сътрудничество с испанския архитект Карлос Рубио, спечели сред заявките на водещи музейни архитекти, включително Дейвид Чипърфийлд и Рем Колхаас.

Според вестник El País, музеят ще получи финансирането на няколко етапа: следващата година ще бъдат разпределени 8,3 милиона евро, през 2023 г - 20,5 милиона евро. и 7,2 милиона евро през 2024 г.

Проектът на Фостър и Рубио, наречен Hidden Design, ще свърже Залата на кралството с главната сграда на Прадо чрез нова пешеходна зона. Той също така предвижда изграждането на „полуотворен и пропусклив“ атриум за вход на южната фасада, а новият покрив със слънчеви батерии ще осигури естествена светлина на просторното изложбено пространство с изглед към основния музеен комплекс.

Залата на кралствата е единственият оцелял елемент от двореца Буен Ретиро от 17-ти век, който принадлежи на Филип IV. До 2005 г. в него се помещава военният музей. За първи път испанското правителство започна да говори за реконструкция през 1995 г., но проектът постоянно се отлагаше. Пандемията и политическите сътресения предизвикаха допълнителни забавяния.

Норман Фостър
Норман Фостър
визуализация на проекта
визуализация на проекта
визуализация на проекта
визуализация на проекта
визуализация на проекта
визуализация на проекта
визуализация на проекта
визуализация на проекта
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!