НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
След цензурата в социалните медии, виенските музеи показват изкуството си в OnlyFans (21.10.2021)
 Музеите на Виена излагат своите произведения на място, където малко институции от световна класа някога са показвали своето изкуство: OnlyFans. На този сайт посетителите вече могат да видят акаунт, създаден от градския туристически съвет, където се публикуват внушителни творби от виенски институции като Албертина и музея Леополд.

„Виенчаните са много отворени“, споделя Хелена Хартлауер (ръководител на връзките с медиите във Виенския туристически съвет) за необичайния ход.

OnlyFans е приложение, в което посетителите могат да плащат абонаментна такса за достъп до ексклузивно и често еротично съдържание от създател. Сега, за 4,99 долара на месец, хората могат да видят актови картини и „леко неприлични“ статуи, събрани от колекциите на най-добрите музеи във Виена, като заявяват, че тези произведения на изкуството не са непременно със сексуален характер. Бордът по туризъм в града заяви, че ходът за публикуване на произведения на изкуството в платформата е дошъл след многократна цензура в други социални медийни платформи.

През юли акаунтът на Албертина в TikTok беше спрян и след това блокиран за показване на изкуството на Нобуйоши Араки, чиито снимки често показват сексуални кадри с голи жени. През септември, когато музеят на Леополд популяризира своята 20-годишнина, като публикува творба на Коломан Мозер, кампанията беше маркирана като „потенциално порнографска“ от алгоритмите на Facebook. За да избегне всякакви последици, музеят замени този образ с друга творба. Това предупреждение напомня и за  изтриването от Facebook на пост от природонаучния музей във Виена, показващ Вилендорфската Венера - гола женска фигура с големи гърди.

Прехвърляйки тези изображения към OnlyFans, Хартлауер твърди, че музеите във Виена изпълняват нещо повече от рекламен трик - те също имат за цел да „започнат разговор“ за необходимостта от изкуство в социалните медии и свързаните с тях проблеми. Според Хартлауер, макар че някои биха могли да твърдят, че тези музеи могат да използват други произведения, за да се популяризират, въпросът не е толкова прост, като се има предвид, че става все по-трудно да се каже какво ще бъде обозначено като неподходящо съдържание. „Тези платформи изобщо не са прозрачни“, казва Хартлауер.

Музеите, разбира се, не са сами в тази разочароваща борба със социалните медийни платформи - художниците също изразиха притеснения относно насоките за социалните медии като Instagram. Художникът Кларити Хейнес описва многократно опити да публикува голи автопортрети от фотографа Лаура Агилар, които всеки път биват изтривани. „Този ​​вид цензура съществува в цифров вакуум“, пише Хейнес.

Новият профил в OnlyFans на виенските музеи припомня друг опит за стартиране на платформа за изкуство със сексуално съдържание. През лятото Pornhub стартира ръководството "Classic Nudes guide", приложение, което позволява на потребителите да намират изображения на голи фигури от най-известните световни художествени институции. Музеите не реагираха добре на тази инициатива. Лувърът в Париж, галерията Уфици във Флоренция и националният музей на Прадо в Мадрид заплашиха да съдят Pornhub за пресъздаването на известни картини от техните фондове, сред които Венера от Урбино на Тициан(1538), притежавани от Уфици.

За разлика от тях, туристическия съвет на Виена заяви, че не претендира за сексуалността и голотата на произведения на изкуството в своята колекция. „Искахме също да направим това, за да покажем солидарност с художниците, които са цензурирани“, заяви Хартлауер. "Ако не можете да покажете произведенията си в социалните медии, това наистина може да бъде пречка за кариерата ви."

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!