НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Албански художник предлага „терапия“ с портрети, рисувани с кафе (29.10.2021)
 Албанският художник Дейвид Криемадхи потапя четката си в кафе и внимателно скицира лицето на клиент на кафене, надявайки се, че офертата за безплатен портрет ще създаде весела атмосфера сред тревожността от пандемията.

Много албанци смятат кафенетата за жизненоважна институция и отбелязват повечето дни с посещения в тях за чаша кафе - страната с население от 2,8 милиона се смята, че има един от най-големия брой кафенета в света на глава от населението.

„Изкуството и кафето помагат на много хора“, казва Криемадхи пред АФП в морския град Драч.„Моментът на спокойствие и размисъл, докато рисувате портрет, помага на другия да придобие самочувствие и да види света с положителна eнергия, с по-отворени очи.“

Криемадхи използва кафето вместо акварелни бои, съставяйки портрети с богата, кафява гама, добавяйки вода, за да създаде различни нюанси. В кафенетата на Албания той е намерил естествена обстановка за своя бранд за арт терапия. За да намери модели за рисуване, той започва разговори с клиенти, а след това предлага безплатен портрет.

„Това ми помогна много“, каза ученичката Александра, докато очаква портретът й да изсъхне. „Намирам в тази картина всичките си емоции терзания и мисли. Успешна терапия“

Ева Алуши от университета в Драч обяснява, че кафенетата в Албания са „значима форма на социален живот“, където хората се чувстват свободни да изразяват себе си. „Новото в изкуството на Дейвид е фактът, че той изгражда мостове със своите модели в тази албанска институция“, казва тя.

Според албанския статистически институт в страната има около 600 кафенета на 100 000 души - един от най-високите дялове в света.

Криемадхи споеделя, че се надява портретите му да помогнат за облекчаване на стреса, причинен от коронавируса в град Драч, район, който все още се възстановява от опустошително земетресение през 2019 г., което уби десетки и остави хиляди други без дом. „Изкуството с кафе е една от най-успешните терапии“, казва Криемадхи. „Помага за преодоляване на трудни ситуации като тези, преживяни с тази пандемия или със земетресението“.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!