НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ще се постигне ли нов рекорд на аукцион за портрет на Фрида Кало (05.11.2021)
Автопортрет на мексиканската художничка Фрида Кало ще бъде пуснат на търг през ноември, с очаквана цена 25 милиона евро. Ако картината достигне тази цифра, това не само ще бъде рекорд за Кало, но и творбата ще се превърне в най-ценното произведение на латиноамерикански художник.

"Diego y yo" или „Диего и аз“, е последният автопортрет, който тя завършва преди смъртта си през 1954 г. Това ще бъде звездният лот на търга на Сотбис, който ще се проведе в Ню Йорк. Картината изобразява не само художничката, но и нейния съпруг, стенописецът Диего Ривера, който е нарисуван в центъра на челото й.

Картините на Кало рядко се предлагат на публична продан. Настоящият й рекорд за картина е от 2016 г., когато "Two Nudes in the Forest" се продават за 6,8 милиона евро в Ню Йорк. Картината "Diego y yo" за последен път е пускана на търг преди повече от 30 години. Кало се е рисувала многократно през целия си живот, но фактът, че това е последният й портрет, увеличава стойността му значително.

Специалистът по импресионистично и съвременно изкуство на Сотбис - Саймън Сток смята, че това е специален момент в календара на търговете поради причината, че картините на Фрида Кало се появяват невероятно рядко на аукцион. Това, че се предлагат на търг в Ню Йорк през ноември дава невероятно рядка възможност за придобиване на произведенията й.

Търсенето на творбите на Кало нарасна през 21-ви век, когато нейния образ започва да се използва върху множество продукти в модата и изкуството, за голям ужас на историците на изкуството. Сток се съгласява с това мнение, казвайки, че много компании са "използвали живота на Фрида Кало за собствените си цели".

Когато Кало рисува тази картина през 1949 г., се носят слухове, че съпругът й има връзка с нейната добра приятелка Мария Феликс. Това е просто последната глава в техния труден брак, въпреки че двойката се рисува един друг повече от 25 години.

„Това е много интересна картина, защото не само е автопортрет, но включва и вид стигма, този необикновен образ на съпруга й, посаден на челото й. И това говори много за връзката им, която е бурна", обяснява Сток. Критиците често анализират суровoтo, емоционалнo произведениe на изкуството, улавящо художничката, докато сълзите падат от очите й. Казват също, че позицията на Диего отразява как той и връзката им доминира в нейните мисли. "Те всъщност са се развели след около 10 години брак, но след това са се помирили. И това постоянно взаимодействие между Фрида и Диего е нещо, което е изведено на преден план в тази картина", допълва Сток.

"Diego y yo" ще бъде продаден на търг от Сотбис в Ню Йорк на 16 ноември.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!