НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Вегас – най-популярната арт дестинация в Америка (05.11.2021)
Единадесет картини на Пикасо и други известни произведения спомогнаха за превръщането на Лас Вегас в дестинация за изкуство. Те бяха продадени на търг в събота за над 100 милиона долара (86 милиона евро).

Само два дни преди 140-ия рожден ден на испанския художник на 25 октомври в хотел Bellagio в Лас Вегас, където творбите бяха изложени от години, се проведе търг с творби на Пикасо. Пет от картините бяха окачени по стените на изискания ресторант на хотела. Ресторантът със звезда Мишлен си е изградил репутация с френската и испанската си кухня, като посетителите са заобиколени от революционните кубистични творби на художника.

Колекцията им в никакъв случай не е малка – ресторантът ще продължи да излага по стените си още 12 картини на Пикасо.

Продажбите надминаха всички експертни оценки. Най-високата цена бе дадена за картината на Пикасо от 1938 г. "Femme au beret rouge-orange" изобразяваща любовницата и муза на Пикасо - Мари-Терез Валтер, която бе продадена за 40,5 милиона долара (34,8 милиона евро). Тази конкретна продажба надхвърли предварителната си оценка с над 8 милиона долара.

Широко форматните портрети „Homme et Enfant“ и „Buste d'homme“ бяха продадени съответно за 24,4 милиона и 9,5 милиона долара, докато по-малките произведения от керамика, като „Le Dejeuner sur l'herbe“ бяха продадени на стойност три или четири пъти повече от предварителната им оценка. Имената на купувачите останаха анонимни.

Съботната разпродажба беше част от начинанието на хотелска група и казина MGM Resorts за по-нататъшно диверсифициране на огромната им колекция, като целта е тя да включва повече изкуство от жени, цветнокожи и нововъзникващи нации, както и от ЛГБТК+ художници и художници с увреждания.

 

Смесване на огромната колекция от изкуство на Вегас

Вегас е дом на разврат, сватби в последния момент и зашеметяващи забавления. По-рядко обаче се идентифицира като добро място за важни произведения на изкуството. Все пак петзвездните хотели непрекъснато вземат на заем за показ нови произведения - творби, които не бихте очаквали да видите от Банкси, Баския, Мураками, Хърст, Уорхол и дори Пикасо.

MGM са прецендент за Лас Вегас, притежавайки редица курорти и места за всякакви събития – изложби, концерти, пърформанси които генерират милиарди долари годишно. Тяхната колекция от изкуство съдържа около 900 произведения на 200 художници, включително модерни произведения на Боб Дилън и Дейвид Хокни. Колекцията е започната преди повече от 20 години от Стив Уин, бивш собственик на Bellagio и бивш главен изпълнителен директор на Wynn Resorts.

 

В унисон с амбицията на MGM да обогати колекцията си проучване на Обществена научна библиотека (Public Library of Science) от 2019 г. сред 18 водещи музеи в САЩ установи, че 85% от изложените художници във водещите музеи на страната са бели, а 87% са мъже. Американските музеи и художествени галерии също работят за разширяване на колекциите си в резултат на широко разпространеното културно разбиране през 2020 г. относно расовата несправедливост. Те откриват, че това е също толкова приложимо за културните институции, колкото и за по-широкото управление на САЩ, и че е необходимо преосмисляне на творчеството на исторически недооценени художници.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!