НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ес Девлин създаде гора на закрито за COP26 (12.11.2021)
 Британската дизайнерка Ес Девлин създаде Conference of the Trees (Конференция на дърветата) като място за The New York Times Climate Hub, който се провежда заедно с климатичната конференция COP26 в Глазгоу.

Конференция на дърветата е временна инсталация състояща се от 197 дървета и растителни видове. Тя формира обстановката за The New York Times Climate Hub в Центъра за изкуства SWG3 в шотландския град, който е домакин на серия от разговори по време на 12-дневната основна конференция.

Сред ораторите, които са говорили в гората досега, са активистката за климата Грета Тунберг, бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор и първият министър на Шотландия Никола Стърджън.

Дърветата и растенията са разположени около слабо осветено сечище, пълно с дървени училищни столове, втора употреба, за публиката. Броят на дърветата и растенията е значителен, съответстващ на 197-те държави, присъстващи на COP26, които са подписали договора на ООН за изменението на климата от 1994 г.

Девлин се надява, че пълното с дървета пространство ще има положително въздействие върху разговорите, които се провеждат. „Има качество на въздуха и миризма в стаята, която дърветата носят, което оказва влияние върху качеството на разговора“, споделя тя. „Това е нещо, което всички сме преживявали – разговор по време на разходка в гората, с очи, които гледат напред към бъдещето и фокусирани върху нечовешките видове, има много различен тон от разговора лице в лице на масата, където фокусът е човешка форма в праволинейна рамка."

Художникът и сценограф казва, че проектът е предназначен да контрастира с атмосферата на традиционните конферентни зали, които обикновено са осветени отгоре и праволинейни. „Исках да видя конференцията на страните от гледна точка на нечовешки вид, свидетелстващ за решенията, които хората могат да вземат“, каза тя.

Дърветата се превърнаха в повтаряща се тема в работата на Девлин. По-рано тази година тя проектира „Гора за промяна“ на Лондонското биенале на дизайна, където 400 дървета временно изпълниха двора на лондонския Съмърсет Хаус в опит да повиши осведомеността за климатичната инициативата на ООН „Глобални цели“.

По същия начин, в манифест, изготвен за дигиталния фестивал Dezeen 15, отбелязващ 15-ия рожден ден на Dezeen, тя си представя бъдеще, в което всички паркирани коли в центровете на градовете ще бъдат заменени с дървета до 2036 г. Студиото й в момента планира временна гора от 1000 дървета в Маями, която ще бъде засадена през декември.

 

Архитектът Филип Яфа и специалистите по зелена инфраструктура Scotscape, които също са работили по проекта "Гора за промяна", подпомогнаха студиото на Девлин в Conference of the Trees (Конференция на дърветата).

Както при инсталацията на Съмърсет Хаус, флората, съставляваща Конференцията на дърветата, ще бъде засадена отново, след като COP26 приключи, с местни видове, избрани да отговарят на тяхната дестинация в обществена градина в Глазгоу.

Конференцията на дърветата ще се проведе в New York Times Climate Hub в центъра за изкуства SW3G в Глазгоу от 3 до 11 ноември.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!