НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба „10 ГОДИНИ МАГИСТЪРСКИ ПРОГРАМИ В КАТЕДРА „КНИГА, ИЛЮСТРАЦИЯ, ПЕЧАТНА ГРАФИКА““ (12.11.2021)
 Специалност „Книга, илюстрация, печатна графика“ е една от най-старите специалности в Националната художествена академия. Тя съчетава дългогодишните традиции на обучение в творчески професионализъм в сферата на книжния дизайн, графичния дизайн и илюстрацията с абсолютната актуалност, адекватна на присъщите на експеримента съвременност и иновативност.

 

През 2021 година специалност „Kнига, илюстрация, печатна графика отбелязва 10 години от обособяването на програмите си в магистърския курс на обучение: „Илюстрация“, „Изкуство на книгата“, Графичен дизайн“, „Шрифт“, „Графичен дизайн на непечатни медии“. Образователно-квалификационна степен „магистър“ студентите придобиват чрез трисеместриални учебни програми (продължителност на обучението: една и половина академични години) и след защита на дипломна работа. Програмите развиват на по-високо ниво и по-детайлно базисните познания за специалността, придобити по време на бакалавърския курс.

Магистърските програми към специалността дават пълната квалификация на студентите да разработват:

·         индивидуални творчески проекти в художествената, научната, информационната илюстрация; картинното съобщение в рекламата и графичния дизайн, в областта на изображенията в екранните медии; концептуални арт книги и библиофилски издания в лимитиран авторски тираж; pop-up и алтернативни авторски издания; класически и алтернативен комикс, арт зинове, анимирана илюстрация;

·         да формират и провеждат активна издателска политика и стратегия, както и да генерират и реализират арт-мениджърски проекти;

·         да създават концептуални авторски шрифтови творби с разнообразен характер, да реализират разработките си във вид на завършени софтуерни продукти (дигитални наборни шрифтове), свободно и компетентно да боравят с типографската материя в различни композиционни среди.

·         да проектират и реализират интерактивни продукти, не само обслужващи различни съдържания, но и адекватни на нивото на  визуалната култура на съвременния човек и представляващи сами по себе си функционални и разпознаваеми художествени явления.

През десетте години в магистърските програми към специалност „Книга, илюстрация, печатна графика са преминали обучение над 80 студента, реализирани вече на художествената сцена на България, участници в престижни национални и международни форуми и носители на многобройни награди, част от екипа на водещи издателства, графични и рекламни студиа.

 

Изложбата до 27 ноември, в галерия„Академия“ ще представи работи, проекти и арт обекти, разработени в рамките на магистърските програми като семестриални и дипломни проекти.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!