НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
120 години от рождението на големия български художник Илия Бешков (19.11.2021)
 Юбилейната експозиция „120 години от рождението на Илия Бешков“ отвори врати за първи път в художествената галерия в Плевен, носеща името на големия български творец.

 

Галерия „Илия Бешков“ притежава най-мащабната по обем и съдържание колекция от творби на художника – около 1300, от всички основни негови творчески теми: „Испанска хроника“, политическа и битова сатира, религиозни творби, скици, илюстрации и учебни рисунки. Съхраненото творчество от Илия Бешков е една от най-престижните колекции в Плевен. Юбилейната изложба включва повече от 270 произведения на именития автор, сред които и много непоказвани. Благодарение на сътрудничеството с Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ – Плевен, са представени и книги с илюстрации на художника.

 

 

 

Бешков е един от най-забележителните български творци от първата половина на 20-ти в., посочват от библиотеката. Работи основно живопис и графика, но също е писател и педагог. Популярни са много негови карикатури и илюстрации. Следвал е в Софийския университет, завърнал се е за кратко в Плевен като учител, а след това е учил живопис в Художествената академия в класа на проф. Никола Маринов. От 1945 г. е преподавател в Художествената академия по рисуване, илюстрация и оформление на книгата. Редовен професор става през 1953 г., завежда катедрата "Графика" до края на живота си през 1958 година.

 

 

 

Илия Бешков е не само сред най-известните български художници, но творчеството му е забелязано и в други държави. Рисунките му стават широко разпространени чрез публикации в печатни медии. Творчеството му е всеобхватно и насочено към всички възрасти. За малките Илия Бешков илюстрира и създава графичното оформление на любими български издания на детски книги като „Ането и Тошко Африкански“ на Ангел Каралийчев, Крали Марко, Хитър Петър, стихосбирките за деца на Дора Габе „От Слон до мравка“ и „Наште сърчица“, стихосбирката „Листило клонче“ на Йордан Стубел и др.

През житейския си път Илия Бешков е свидетел на войни, политически преврати, радости и загуби и благодарение на изкуството, художникът съхранява свободния си дух, обичта си към света и хората, чувството си за хумор и ирония. Освен художник, Илия Бешков е и ярък писател. Създава стойностни текстове, насочени към негови съвременници, като засяга актуални теми – за битието на човека, религиозното самосъзнание, свободата, всевъзможни въпроси касаещи, изкуството – картините, илюстрациите, рисунките, карикатурите, перспективата, същността на изкуството и още, и още …

 

По време на престоя на Юбилейната експозиция „120 години от рождението на Илия Бешков“ в Плевен ще се проведат няколко занимания по изобразително изкуство с деца. На 15 декември изложбата ще гостува в залите на Съюза на българските художници в София.

изложбата в Плевен
изложбата в Плевен
изложбата в Плевен
изложбата в Плевен
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!