НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Array Collective спечели наградата Търнър 2021 (03.12.2021)
Наградата Търнър 2021 беше присъдена на Array Collective, това бе обявено в сряда вечер на церемония в катедралата на Ковънтри, в партньорство с Tate и Coventry UK City of Culture 2021. Наградата от £25,000 беше връчена от Полин Блек, вокалистката на 2 Tone pioneers, The Selecter, по време на предаване на живо по BBC. Допълнителни £10,000 бяха присъдени на всеки от останалите номинирани. Тази година изложбата с номинираните за наградата Търнър се провежда в Художествената галерия и музей Хърбърт в Ковънтри като акцент от годината му като град на културата.

Журито присъди наградата на Array Collective за тяхното обнадеждаващо и динамично произведение на изкуството, което се занимава с неотложни социални и политически проблеми, засягащи Северна Ирландия с хумор, сериозност и красота. Журито бе впечатлено от това как базираният в Белфаст Array Collective успява да преведе своя активизъм и ценности в галерийна среда, създавайки приветлива, потапяща и изненадваща изложба. Журито похвали всички пет номинирани за техните социално ангажирани произведения на изкуството и работата им в тясно творческо сътрудничество с общности в Обединеното кралство.

Една от най-известните в света награди за визуални изкуства, наградата Търнър има за цел да насърчи обществения дебат около новите разработки в съвременното британско изкуство. За първи път тазгодишното жури на наградата избра списък, състоящ се изцяло от артистични колективи и управлявани от артисти проекти: Array Collective, Black Obsidian Sound System, Cooking Sections, Gentle/Radical и Project Art Works. Членовете на журито на наградата Търнър 2021 са Аарон Сезар, директор на фондация Делфина; Ким Макалийз, програмен директор, Grand Union; Ръсел Тови, актьор; и Зоуи Уитли, директор, галерия Chisenhale. Журито се председателства от Алекс Фаркухарсън, директор, Tate Britain.

Изложбата е връхната точка на празненствата в града на културата за 2021 - Ковънтри. Художествената галерия и музей Хърбърт в града са един от водещите регионални музеи в Обединеното кралство. Като част от подготовката си за Град на културата 2021, музеят претърпя основно преустройство на своите галерии в очакване на изложбата с наградата Търнър. Успоредно с изложбата на наградата Търнър, Ковънтри също е домакин на „Биенале на Ковънтри 2021: Hyper-Possible“ в Ковънтри и Уоруикшир.

Изложбата на петте избрани колектива в The Herbert Art Gallery & Music продължава до 12 януари 2022 г. Входът е свободен.

Създадена през 1984 г., наградата носи името на радикалния британски художник Джоузеф Търнър (1775-1851). Стартирала от Tate Britain, наградата Търнър редовно пътува до други места в Обединеното кралство. Преди това е връчвана в Ливърпул през 2007 г., Гейтсхед през 2011 г., Дери през 2013 г., Глазгоу през 2015 г., Хъл през 2017 г. и Маргейт през 2019 г. През 2022 г. ще се проведе в Тейт Ливърпул, за да отбележи 15 години от първото връчване на наградата в града като част от празненствата на Европейския град на културата. Членовете на журито на наградата Търнър 2022 ще бъдат Ирен Аристзабал, ръководител на кураторска и обществена практика, БАЛТИЯ; Кристин Айен, научен сътрудник, училище по изкуства и медии, UCLAN; Робърт Леки, директор, Спайк Айлънд; и Антъни Спира, директор, MK Gallery.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!