НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Google отбелязва живота и творчеството на Жорж Сьора (03.12.2021)
 На 2 декември Google Doodles почете Жорж Сьора. Френският художник е известен с това, че улавял естествените качества на светлината в сцени от съвременния парижки живот със свои характерни техники за рисуване, по-късно станали известни като поанлизъм и дивионизъм.

Поантилизмът е течение в живописта, чиято идеология се гради около системното използване на оптическо смесване. При този метод цветовете, които не са основни се получават не чрез смесване на пигменти, а от чисти основни цветове на множество малки и разположени близо една до друга точки, изглеждащи така, като че ли се сливат в окото на зрителя. Известен още като дивизионизъм. Гледани от разстояние точките чисти цветове трудно се отличават една от друга, при което се смесват оптически. 

Сьора е роден в Париж, Франция на 2 декември през 1859 г. в заможно семейство. Художественото си обучение започва като тийнейджър и продължава образованието си в престижната институция за изящни изкуства École des Beaux-Arts. По време на следването си Сьора се увлича по науката зад изкуството, но бързо се разочарова от пределите на академичната традиция. Задълбочава се в научното изследване на теорията на цветовете и оптичната физика, за да разработи оригинален стил, който се развива като „хромо-луминаризъм“, по-късно известен като поантилизъм. 

Със своите картини, съставени от безброй малки точици от боя, както и благодарение на силния интерес към научните теории за цвета, Сьора разработва нова форма на естетика. Въпреки, че творческата кариера на художника е сравнително кратка и прекъсната от преждевременна смърт на 31 години, Сьора създава около петдесет творби в този нов стил, с който се стреми да изобрази света около себе си, редуциран до неговата същност. 

Иновативните методи на Сьора водят до авангардното движение, променило завинаги хода на модерното изкуство – неоимпресионизма. Сьора оказва значително влияние върху визуалната култура. Монументална му работа „Един неделен следобед на остров Ла Гранд Жат — 1884 г.” е вдъхновила безброй артисти от различни дисциплини - бродуейски мюзикъл, блокбъстър филм и какво ли още не.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!