НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Афродита царува на аукционите на древните изкуства (10.12.2021)
 На 7 декември 2021 г. скулптурата Афродита, една от най-важните римски скулптури в частни ръце, бе продадена на търг за £18,58 милиона в Sotheby's. Докато картина на Питер Брьогел Младши стана звездата на малко разочароващия търг на Christie’s на картини на стари майстори.

Аукционът на Sotheby’s за древно изкуство и антики („Древна скулптура и произведения на изкуството част I“) представи група произведения на изкуството от Южна Арабия, създадени между 3-ти век пр.н.е. и 1-ви век сл.н.е., които достигнаха цени много над очакванията. Сред тях най-забележителното произведение беше отлична и доста добре запазена фигура на мъж от древното кралство Катабан, която беше продадена на търг за половин милион паунда (662 000 долара) срещу предварителна оценка между £18 000 и £ 22 000. Няколко мъжки и женски глави също постигнаха цени, пет до десет пъти по-високи от предварителните оценки. Тези произведения компенсират донякъде студените (дори разочароващи) резултати, постигнати от египетски, гръцки и римски произведения. Римски Хермес, например, е имал предварителна оценка между £100,000 и £150,000 и е продаден само за £55,000.

След този търг на древно изкуство, Sotheby's посвети ексклузивен търг за Афродита, римска скулптура, която аукционната къща описва като „истински триумф на римското майсторство“ и като „дълго изгубен шедьовър на древната класическа скулптура“. Фактът, че Sotheby's посвещава ексклузивен търг на творбата, заедно с качеството и изключителния произход на произведението (придобито в Италия през 18-ти век), накара специалистите да заподозрат, че оценката, публикувана от аукционната къща (между £2 милиона  и £3 милиона) изглежда доста консервативно и така беше: скулптурата беше продадена за £18,58 милиона ($24,6 милиона), което я направи една от най-скъпите антики, продавани някога.

След аукционите на древното изкуство на Sotheby's дойде ред на търга за картини на стари майстори в Christie's, където „Клането на невинните“, голяма картина на Питер Брьогел Младши, използвана на корицата на аукционния каталог, беше продадена за £2,4 милиона, доста над най-оптимистичната предварителна оценка от £1,5 милиона. „Портрет на джентълмен“, нарисуван от Ел Греко малко след пристигането му в Рим, струва £1,2 милиона, точно колкото предварителната му оценка преди продажбата. Търгът обаче имаше и забележителни разочарования, включително двата лота с най-висока предпродажна оценка. Първото от тях беше „Катедралата в Солсбъри от територията на епископа“, голяма маслена скица (65,1 х 76,6 см.), нарисувана от Джон Констабъл за големите му картини на катедралата в Солсбъри, голямо постижение от последната фаза от кариерата му. Фактът, че е скица, не намалява интереса към тази отлична творба, почти импресионистична в своята пъргава четка и усилията си да улови атмосферните ефекти на пленер. Въпреки консервативната си предварителна оценка от £2-3 милиона, работата не успя да намери купувач, което наистина е трудно за разбиране. В допълнение, „Сънят на Св. Йосиф“, красиво тенебристско платно от Валентин дьо Булон, което, с предварителна оценка от £1,2 милиона до £1,8 милиона, също не успя да намери купувач.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
„Клането на невинните“, Питер Брьогел Младши
„Клането на невинните“, Питер Брьогел Младши
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!