НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Иван Димов рисува за любимата Копривщица (30.06.2010)
Над 50 картини посветени на старата българска архитектура и фолклора събира Иван Димов в Копривщица, в изложба, организирана от столичната галерия „Сезони” и „Палавееви къщи”. Експозицията включва произведения от всички творчески периоди на художника, обединени единствено от неговото лирично чувство към българското: „Дотолкова, доколкото съм го усетил” – споделя скромно той. Картините са изпълнени във всички познати художествени техники - акрил, масло, графика, акварел, рисунка. Новост в изложбата са колажи на Иван Димов – авторът експериментира за първи път в този жанр. Детайл от стара гравюра или черно бяла фотография изскачат от разлятата живописна повърхност на акварела и създават усещане за среща на различни времена и емоции.
„Копривщица за мен е една магия, когато съм там в мен се смесват старите представи за града като символ на българското Възраждане и това, което е тя в момента – запазила миналото, но по някакъв начин насочена към съвременността” - казва Иван Димов.
По същия начин в експозицията стари и нови картини се смесват във възрожденското пространство на Палавееви къщи.
С мотото „Да се завърнеш в бащината къща” серия от произведения е посветена на поета Димчо Дебелянов от Копривщица.
В много от новите колажи Иван Димов е включил закачки от туристическия пътеводител на Копривщица .
„ Моята мечта е Копривщица да бъде винаги такава, каквато е сега – място, където старото и новото съществуват едновременно, без да си пречат, а като се допълват” – обяснява художникът.
В неговите произведения това изглежда възможно. Стари и нови картини, стари и нови художествени похвати са примирени в една сложна и лека, загадъчна и чувствена живопис, казват от галерия „Сезони”.


Иван Димов
Иван Димов
От изложбата
От изложбата
От изложбата
От изложбата
От изложбата
От изложбата
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!