НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Разходка до древен Истанбул за съвременно изкуство (10.12.2021)
Най-големият мегаполис в Европа днес е известен не само със своите древни паметници.

Някои посещават Истанбул заради екзотиката на Изтока - градът за тях е като огромен базар с цветни магазини, кафенета, модерни търговски центрове и антични сгради, които мирно съжителстват помежду си на всеки ъгъл. Съвременната архитектура (изглежда, че се строи на всяка крачка) също мирно съжителства с разрухата и запустяването на старите квартали, луксозните къщи и бедняшките квартали.

Има и такива, които отиват в Истанбул в търсене на фрагментите останали от Константинопол: византийски църкви, преди всичко известните Кахрие Джами и Фетие Джами с мозайки от палеологовия ренесанс, които са оцелели до наши дни само защото след превземането на града от турците се превръщат в джамии или в руини на дворци. Така например Малкия Влахернски дворец от епохата на Палеологовия ренесанс е наскоро реставриран, за да се превърне в музей на османската керамика.

Днес обаче Истанбул е и столица на съвременното изкуство. Заедно с вече съществуващото Истанбулско биенале и годишното изложение Contemporary Istanbul, нови музеи и фондации допринасят за това. През последните години са са отворени нови 5 музея в града, а още повече са в етап на проектиране и строителство. Болшинството от тях възниква като частна, а не правителствена инициатива. Сред най-известните проекти в момента и в близко бъдеще са новата сграда на музея  Contemporary Istanbul по проект на световноизвестния архитект Ренцо Пиано на брега на Босфора, както и реконструкцията на древното пристанище Галатапорт на Босфора и историческата корабостроителница Tersane в залива Златен рог, които трябва да се превърнат в нови привлекателни центрове (две в едно: търговска и хотелска част и клъстър от музеи и галерии).

За да се запознаете с художествения живот на съвременен Истанбул, ще трябва да напуснете историческия център, където се намират основните забележителности от задължителната програма. Трябва да се разходите до новия квартал Галатапорт, където е новата сграда на Музея на живописта и скулптурата на университета за изящни изкуства "Мимар Синан". Тук се намира колекция от турско изкуство от 19-ти и 20-ти век. Новата сграда на стойност 25 милиона долара, проектирана от турския архитект Емре Аролат, вече беше изпробвама през 2019 г., когато мястото стана основно пространство за Истанбулското биенале, но поради пандемията откриването на музея беше отложено и сега обещават да отвори врати до края на тази година.

В района на кула Галата традиционно са се заселвали генуезци, венецианци, гърци, евреи. Затова този квартал има много имена: Галата, Пера, Бейоглу. Тук, в квартал с европейски сгради от началото на 20-ти век, има ключови частни музеи и много галерии. Те се намират рамо до рамо с луксозни исторически хотели в стил Ар Нуво и Ар Деко, място, предпочитано от богати пътешественици, пристигащи в Истанбул с Ориент Експрес, така прославен от Агата Кристи.

 

Първата точка от маршрута е културният център SALT Galata (СОЛ Галата), който заема шест етажа от величествената сграда на бившата Османска банка с мраморни декорации в интериора. Освен изложби и постоянна експозиция посветена на банковото дело, в него се помещава голям архив на изкуството и културата.

След това отиваме в частния музей Istanbul Modern, основан през 2004 г. и сега временно заемащ луксозен дворец в Бейоглу, докато му се строи нова сграда в квартал Каракьой. Експозицията на музея обхваща основните явления в историята на съвременното изкуство в Турция, а също така включва колекция от произведения на западните класици от следвоенния период.

Изкуството е представено и на централната пешеходна улица Истиклял: тук е новият фонд на семейство Коч (може би най-големите меценати в Турция)  Meşher, и второто пространство на център SALT, както и множество частни галерии. В близост също така е музеят "Пера" и "Музей на невинността" на Орхан Памук. Главната алея на Истанбул, ул. Истиклял, ще ни отведе до площад Таксим - символ на турската независимост (в центъра на площада е Паметникът на Републиката, символизиращ създаването на републиката от Мустафа Кемал Ататюрк през 1923 г.) и арена за политически митинги и демонстрации в наше време. Тук тече грандиозно строителство - реконструира се Културен център Ататюрк с огромна концертна зала, изложбено пространство, библиотека и звукозаписни студия.

В района се намира и новата сграда на фонда за съвременно изкуство на Вехби Коч Arter, проектирана от лондонското бюро Grimshaw Architects и открита през 2019 г. Фондацията разполага със собствена колекция, която включва творби на световните звезди Тистър Гейтс, Зигмар Полке, Мона Хатум, както и на турските художници Саркис и Айше Еркмен. Временните изложби на Arter се отличават с това, че повечето от творбите са създадени от художници специално за проекта по поръчка на фонда.

 

МУЗЕЙ ПЕРА

Музеят е открит през 2005 г. в сградата на бившия хотел Бристол, построен през 1893 г. от архитекта Ахил Манусос в стил Ар Нуво. Постоянната експозиция представя ориенталистки картини от 19 век, образци на турска керамика и стари снимки на Истанбул, тя перфектно се потапя в атмосферата на декадентския лукс на османския двор през периода на упадък. Временните изложби обикновено са посветени на съвременното изкуство. Заслужава си да разгледате и музейното кафене с интериор в стил Ар Деко.

 

MEŞHER

Проект на фонда на Вехби Коч, изложбеното пространство Meşher на улица Истиклял беше открито преди година в бившите помещения на центъра за съвременно изкуство Arter. Предвижда се Мешер да се фокусира върху интердисциплинарни проекти: изложби, публикации и образователни програми със социална и образователна насоченост. До 27 март 2022 г. ще продължи изложбата „Аз – ти – те. Век на турските художнички”, посветена на творчеството на жени художници, работили от 1850 до 1950 г.

 

"МУЗЕЙ НА НЕВИННОСТТА"

Музеят привлича не само почитатели на таланта на писателя Орхан Памук, но и тези, които искат да се потопят в истанбулския живот от втората половина на ХХ век. Открит е от Нобеловия лауреат през 2012 г. Експозицията е посветена на главния герой на едноименния роман "Фюсюн". Нещата, представени тук по сюжета на книгата, са събрани от нейния любим Кемал (двойник на автора в романа). Всяка полица отговаря на една от главите на книгата. Колекция от черно-бели снимки, изобразяващи улиците на Истанбул, също помага да се потопите във времената на описаните събития.

 

МУЗЕЙ НА РАХМИ М. КОЧ

Частният музей е основан през 1991 г. от представител на династията на предприемачите - Рахми Коч. Той е посветен на историята на транспорта, индустрията и комуникациите. Намира се в европейската част на Истанбул на брега на залива Златен рог, в близост до корабостроителница Tersane. Прототипи са световноизвестните научни и технологични музеи в Мюнхен и Лондон. Експозицията заема сградата на османската котва (византийска конструкция от 12 век), корабостроителницата Хаскьой и изложбената площ на открито.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!