НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Цао Фей изследва миналото, настоящето и бъдещето в музея Maxxi в Рим (17.12.2021)
 Изложбата на Цао Фей в лондонската галерия Serpentine през 2020 г. й спечели наградата на фондацията за фотография на Deutsche Börse и признание като „една от най-иновативните и вълнуващи млади китайски художници, излезли на международната сцена“. Цао Фей е и най-младата участничка в проекта BMW Art Car.

Нейните съзерцателни интерпретации на сложната епоха, в която живеем идват в Италия за първи път със самостоятелна изложба в музей Maxxi в Рим. Организирана от кураторката Моня Тромбета и художественият директор на Maxxi Хоу Ханру, изложбата представя девет видео, инсталационни и документални творби, които Цао е направила от 2007 г до сега, с акцент върху най-новите й проекти.

Несигурността на 2020 г. е уловена в творба, базирана на двумесечния локдаун, който Цао преживява заедно със семейството си в Сингапур под името "Остров на нестабилността". Документалният филм Hongxia (2020) и придружаващата го публикация HX (2020) се задълбочават в индустриалното наследство на родното място на Цао в район на Пекин, съсредоточавайки се около сега разрушения театър, който тя пресъздава за самостоятелната си изложба в UCCA Пекин тази пролет. Подкрепената от СССР технологична индустрия на Jiuxianqiao от 50-те години на миналия век вдъхновява нейния ретро-футуристичен игрален филм Nova (2019), изследващ нелинейно преживяване на времето и развитието.

Пресъздаването на въображаеми пространства продължава с "The Eternal Wave" (2020)- факсимиле на кухнята на театър Hongxia, RMB City: A Second Life City Planning от 2007 г. и унищожения свят като диорама от La Town от 2014 г.

Хоу е дългогодишен сътрудник на Цao и работи с нея дистанционно за тази изложба заради Covid-19. Той казва, че очаква с нетърпение да предизвика различни реакции у онези, които са преживели този предизвикателен момент, борейки се по различни начини, било то в Китай, Сингапур или Италия.

• Цао Фей: Supernova, Maxxi, Рим, до 8 май 2022 г  

.
.
.
.
Цао Фей
Цао Фей
Цао Фей
Цао Фей
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!