НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Най-очакваните изложби за 2022 година (07.01.2022)
 Венецианско биенале, Венеция

Глобална пандемия, катастрофалните последици от изменението на климата и развитието на изкуствения интелект са само част от основните заплахи за бъдещето на човечеството, с които артистите се занимават в тазгодишната основна изложба на 59-то Венецианско биенале.

"Въпреки климатичната ситуация, се стараем да се случи оптимистично изложение", казва кураторът Сесилия Алемани.

23 април - 27 ноември

 

Documenta 15, Касел, Германия

Организирането на най-голямата и най-влиятелна изложба в света на съвременно изкуство в света в средата на пандемия е предизвикателство, но след известни съмнения дали може да се случи по план, Documenta 15 ще се проведе в Касел това лято. Изложението ще бъде курирано от индонезийския художествен колектив Ruangrupa. Той обещава то да бъде отражение на нашето време, както и в предишните издания, провеждащи се на всеки пет години. Артистите, които са поканени да участват, са предимно активистки колективи.

18 юни - 25 септември

 

Автопортрети на Ван Гог

От портрет на художника като млад мъж в Париж през 1886 г. и художника в огледалото с превързано ухо, до автопортрета на Ван Гог с палитра, нарисуван малко преди да се самоубие. С повече от 15 творби, това ще е първата изложба, посветена на автопортретите на Ван Гог, от всеки етап от кариерата му.

Галерия Courtauld, Лондон, 3 февруари-8 май

 

Светът на Стоунхендж

Едно от най-мистериозните чудеса на археологията ще получи блокбъстър представяне. От средновековния мит, че Мерлин го е внесъл от Ирландия чрез магия, до страхотни художествени образи от Блейк и Констабъл и ареста на Тес от Д’Ърбървил при камъните от Томас Харди, това древно място преследва британската култура и ще бъде представено в Британския музей.

Британски музей, Лондон, 17 февруари-17 юли

 

Един век в ателието на художника: 1920-2020

Тук ателието ще бъде представено като работилница, фабрика, светилище и театър, а също и като предмет, така и като произведение на изкуството само по себе си. Отвеждайки ни от фотогеничния хаос на Франсис Бейкън до клетката на Луиз Буржоа, от колективни, съвместни пространства до места, където творчеството е изчерпано, тази изложба разкрива век на създаване на изкуство и еони от разкъсано време.

Галерия Whitechapel, Лондон, 17 февруари-29 май

 

150 години Мондриан

Само с три основни цвята (плюс черно и бяло) и две отправни точки като посока, Пит Мондриан извежда рисуването на нови нива - към една характерна само за него абстракция. Неговото влияние върху модернизма е огромно - както във визуалните изкуства, така и в дизайна, архитектурата и модата.

За да отбележат 150 години от рождението му в холандския град Амерсфут, няколко музея провеждат отново големи изследвания на неговото творчество. Изложението в швейцарската Fondation Beyeler и K20 в Дюселдорф ще започне с ранните му картини, които са повлияни от холандската живопис и постимпресионизма. След това ще проследи развитието му, когато той напълно изоставя репрезентациите, завършвайки с култовите правоъгълници.

 

Kunstmuseum den Haag, 2 април-25 септември

Фондация Бейелер, 5 юни-9 октомври

K20, Дюселдорф, 29 октомври-10 февруари 2023 г.

 

Сюрреализъм отвъд границите

Сюрреалистичното вярване, че красотата идва от несъзнаваното, се ражда в Париж, но разпалва мечти по целия свят. В Прага се появяват визиите на писателя Бохумил Храба ​​и аниматора Ян Шванкмайер. В Мексико вдъхновява Фрида Кало. Пламъкът на сюреализма можете да видите в изложбата на Тейт Модерн през следващата година.

 Tate Modern, Лондон, 24 февруари-29 август

 

Робърт Индиана: Скулптура 1958-2018

Всичко, от което се нуждаете е любов, а в случая с този художник на попарт, който почина през 2018 г., това е всичко, което знаем за него. Емблематичната творба на Индиана "Любов" е обществена скулптура, която помете света. В парка ще можете да видите как се е развивало неговото изкуство.

Парк на скулптурите в Йоркшир, 12 март – 8 януари 2023 г

 

Наградата  Vasseur Baltic 2022

Чудесен сюжет – трима известни художници, всеки от който номира по-млад колега, който получава 25,000 паунда и изложба в Baltic. Културата и природата, космологичното мислене и политическото и материалното формиране на вкуса дават информация за работата на Има-Абаси Окон, Лалех Хорамян и Фернандо Гарсия-Дори, избрани от Отобонг Нканга, Мика Ротенберг и Хито Щайерл.

Baltic Gateshead, 9 април – 2 октомври

 

Yves Saint Laurent в няколко музея в Париж

Преди 60 години първото модно ревю под името YSL се появява в света на модата и след това никой няма да забрави това име. За да отпразнуват тази важна годишнина, шест парижки музея в сътрудничество запретват ръкави да организират подобаващ букет от събития, вдъхновени от живота и творчеството на дизайнера. Те ще се случат в Музея за модерно изкуство (Musée d"Art Moderne de Paris), Центъра за изкуства Помпиду (Centre Pompidou), Музей Орсе (Musée d"Orsay), Националния музей на Пабло Пикасо (Musée National Picasso Paris), Музея на Ив Сен Лоран в Париж (Musée Yves Saint Laurent Paris) и Лувъра. Всички събития започват на 29 януари и ще завършат на 15 май в Музея на Пикасо.

 

Корнелия Паркър

Сюрреализмът все още живее в трансформациите, които Паркър извършва върху ежедневните неща. Нейните често комични, случайни катастрофи с цел, от взривяване на навес до смачкване на музикални инструменти или сплескване на сребърни прибори, помогнаха за популяризирането на съвременното изкуство. Тази ретроспектива с всичките й най-големи хитове ще бъде удоволствие за посещение.

Тейт Британ, Лондон, 18 май-16 октомври

 

Пикасо - Енгър: Лице в лице

Пикасо поглъща художествени влияния от цял ​​свят, но също така успява да поеме от европейския класицизъм. В крайна сметка, той има акдемично образование от 19-ти век. Затова ще бъде вълнуващо да видим как той се изправя срещу авторитета на Енгър.

Национална галерия, Лондон, 3 юни-9 октомври

 

Вивиан Майер

Работейки повече от 40 години като домашна бавачка в предградието на Чикаго, Вивиан Майер води двоен живот като уличен фотограф. Нейната анонимност е нейното прикритие, но е доведена до такава крайност, че изкуството й остава почти неизвестно до смъртта й. Майер вижда себе си като шпионин, записващ живота в Чикаго, Ню Йорк и където я отвеждат задълженията й.

Галерия MK, Милтън Кейнс, 11 юни-25 септември

 

Лусиан Фройд: Нови переспективи 

В година, която включва и много отлагания блокбъстър Рафаело, Националната галерия се потапя в света на модерното величие Фройд. Сега картините му могат да бъдат оценени в  компанията на Тициан, Рубенс и Коро.

 

Сезан

Сезан остава основна фигура в развитието на модерното изкуство. Уединена и идеалистична, тази нова ретроспектива ще съдържа много произведения, които не са виждани в Обединеното кралство преди, и ще проследи развитието му от 1850-те до смъртта му през 1906 г. Не всичко е ябълки, планини или буколичен провансалски добър живот. За последно Тейт последно представя ретроспектива на Сезан през 1996 г.

Тейт Модерн, Лондон, 6 октомври – 12 март 2023 г

 

Тутанкамон: Съкровищата на златния фарон във Великият египетски музей

Вероятно най-очакваното откриване на музей, датата на откриване на Великият египетски музей в Египет бе отлагана няколко пъти - при новото му планирано откриване през есента на 2022 г., той ще се превърне в най-значимия археологически музей в света. Най-важното е, че музеят се очаква да бъде последното място за съхранение на съкровищата на Тутанкамон, включително неговата смъртна маска, един от най-разпознаваемите древни артефакти в света. 

Yves Saint Laurent в няколко музея в Париж
Yves Saint Laurent в няколко музея в Париж
150 години Мондриан
150 години Мондриан
Венецианско биенале, Венеция
Венецианско биенале, Венеция
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!