НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Произведение на Караваджо, оценено в миналото на 1500 евро вече струва милиони (07.01.2022)
 Регионалното правителство на Мадрид ще има възможност да закупи новооткрито произведение, за което се смята, че е рисувано от художника Караваджо през 16-ти век. Произведението, известно като "Коронясването с тръни", беше изтеглено от търг в Мадрид миналата пролет, след като куратори от музея Прадо заявиха, че има достатъчно стилистични и документални доказателства, които предполагат, че то може да е оригинал от Караваджо. Регионалното правителство наскоро предостави защитен статут на произведението, като го обяви за предмет от културен интерес.

Творбата трябваше да мине под чука в аукционната къща Ансорена на 8 април с ориентировъчна цена от едва 1500 евро. Малката картина бе включена в онлайн каталога на Ансорена класифицирана и приписвана на художник част от кръга Хосе де Рибера (испанския художник от 17-ти век). Впоследствие испанското правителство наложи забрана за износ на произведението.

Картината е собственост на трите деца на Антонио Перес де Кастро, основател на мадридското дизайнерско училище IADE и художника Мерседес Мендес Атард; те трябва да информират правителството преди продажба, като обяват защитния й статус. Базираната в Лондон и Ню Йорк търговска галерия Colnaghi наблюдава реставрацията, удостоверяването и последващата продажба на картината.

Италианският дилър Джанкарло Чиарони първоначално се опита да посредничи в частна сделка със семейството на Перес де Кастро Мендес и предложи до 500 000 евро за работата преди планирания търг. „Повечето трудна работа ще бъде свършена от Colnaghi, но творбата все още трябва да бъде проверена от министерството. Има много голяма вероятност произведението да бъде закупено от испанската държава; цифрата на покупката няма да бъде толкова висока, колкото ако беше продавана на международния пазар. Стойността е много трудна за установяване в тези случаи, тъй като е резултат от безброй променливи“, казва Чиарони.

В неотдавнашно изявление регионалното правителство на Мадрид подкрепи теорията, че работата е на стария майстор, казвайки: „Информацията, която се появи през последните няколко месеца, заедно с проучванията, извършени от експерти, затвърждава теорията, че това е дело на Караваджо." Той също така описва творбата като „пример за превъзходството и живописното майсторство на италианския натурализъм“, който има голямо влияние върху мадридската живописна школа през 17-ти век.

„Видях снимка на картината в Мадрид; има всички шансове да се окаже от Караваджо“, казва Ерик Туркуин, специалист по картини на стария майстор, който преди товa определи, че картината Юдит и Олоферн (около 1607 г.) е била създадена от Караваджо. Той смята, че държавата ще трябва да плати пълната пазарна цена за произведението. Сега се очаква произведението да се продаде за милиони.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!