НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
BRAFA се отлага от януари за юни 2022 г (07.01.2022)
 Участието в белгийския панаир на изкуството BRAFA, първоначално планирано за януари 2022 г., беше потвърдено от 134 галеристи от цял ​​свят; до момента няма информация за промяна в броя на участниците.

Освен голям брой галерии от самата Белгия и съседна Франция, към BRAFA са заявили интерес галеристи от Великобритания, Унгария, Германия, Гърция, Испания, Италия, Люксембург, Монако, Холандия, САЩ, Швейцария и Япония. „Лоялността на собствениците на галерии е една от силните страни на BRAFA. Това означава, че галериите намират своите купувачи на панаира и работят успешно. Посетителите също са доволни: харесва им при нас, връщат се от година на година, много идват от съседни европейски страни. Ние не сме твърде зависими от междуконтиненталните посетители“, каза президентът на панаира Харолд т'Кинт де Роденбеке.

"Надяваме се, че през 2022 г. BRAFA най-накрая ще се върне към обичайната си форма на провеждане - лице в лице, тъй като през 2021 г., поради ковид ограниченията, се проведе онлайн и във формата на мини-панаири "BRAFA in the Galleries", разпръснати из галерии в 37 европейски града. Според президента на панаира, трудностите, свързани с пандемията, не само са сплотили организаторите на панаира и галеристите, но и окончателно са убедили всички, че няма реална алтернатива на срещите лице в лице. „Формати като онлайн сесии и виртуални галерии могат да служат като поддържащ инструмент, но не и като единствен. Изкуството трябва да се възприема на живо и нищо не е по-добро от това преживяване “, казва той.

Панаирът представя най-широк спектър от изкуство – от античността до модерността, живопис, антични статуи и колекционерски дизайн, но подборът както на участници, така и на отделни артикули е доста труден. Цялото това разнообразие създава ясна и привлекателна картина, пълна с изненади. През новата година вече дългият списък от участващите галерии отново ще се разшири благодарение на изкуството на Северна Европа, Хималаите и мюсюлманския свят.

От юни 2022 г. BRAFA се мести на ново място - в изложбения център Brussel Expo в северната част на Брюксел, до Атомиума, построен за Световното изложение през 1958 г. Сред предимствата на новото изложбено място е близостта до центъра на Брюксел, летището и Южната гара (Midi), където пристигат международните високоскоростни влакове Eurostar и Thalys. В допълнение, тази сграда първоначално е била проектирана да бъде домакин на големи международни изложби.

Друга запомняща се особеност на BRAFA е неговата специална, хедонистична белгийска атмосфера. Изложбеното пространство традиционно е изпълнено със свежи цветя, а отделните щандове винаги изглеждат луксозно, но без излишна пищност. „Разбираме, че ни предстои едно уникално преживяване. И за нас е важно, от една страна, да успокоим, а от друга, да очароваме“, казва Харолд Т'Кинт де Роденбеке.

Вероятно са били ръководени, именно от желанието да развеселят посетителите, когато са избирали почетния гост на панаира. Обикновено това е някакъв съвременен художник (през 2018 г. Кристо е почетен гост, през 2019 г. - дуетът на Гилбърт и Джордж). Този път е поканен скулпторът и художник Арне Куинце, който ще бъде първият белгийски участник в тази програма. Вдъхновен от естествените форми, по-специално от цветята в градината му (любимото цвете на художника е дивата лупина, която се смята за символ на разнообразието), Куинце рисува радостни платна и конструира гигантски цветни скулптури от дърво или метал, които трябва да накарат човек да се замисли какво място заема той в света. Неговите творби красят много столици и мегаполиси: Бейрут, Брюксел, Вашингтон, Мумбай, Париж, Сао Пауло, Шанхай. Дубай наскоро беше добавен към този списък. Лоран Мерсие, съдиректор на галерия Maruani Mercier, която беше първата, която изложи съвременно изкуство в BRAFA и работи с Куинце от 2018 г., казва за такива хора като него, че е  „институция сам по себе си“. „Арне прави само това, което иска, а не това, което пазарът очаква от него. От гледна точка на пазара е наложително да се залепи етикет на художника, за да може работата му да бъде лесно обяснена, разпозната, предвидена. Но веднага щом Арне осъзнава, че се опитват да го хванат и каталогизират, той се обръща на 180 градуса и започва да работи по съвсем различен начин. Той упорито върви напред, докато стигне до целта. И тогава той излиза с нова идея, поставя нова цел за себе си “, казва тя.

Най-важното постижение на пандемията е, че ще се появи уебсайт, който ще е като огледало на събитието. Тук ще можете да намерите произведения, участващи в панаира и кратки видео презентации на галеристите.

.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!